Kiugró eredmények a Takarék Jelzálogbanknál: rekordnyereséggel zárták a múlt évet

HelloVidék   
  Megosztom
Kiugró eredmények a Takarék Jelzálogbanknál: rekordnyereséggel zárták a múlt évet

Rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tőzsdei társaság meghatározó szereplője a magyar jelzáloghitel-piacnak, minden negyedik jelzáloglevelet a Takarék Jelzálogbank bocsátotta ki. A Takarék Csoport idén is bővülésre számít a jelzáloghitelezésben a kedvező piaci feltéteknek és a sikeres modernizációs stratégiának köszönhetően.

A Takarék Jelzálogbank kiugróan jó csoport szintű eredménye a Takarék Csoport gyökeres megújítását, korszerűsítését célzó stratégiája mentén született, úgy, hogy a pénzintézet tavaly április óta kizárólag jelzáloglevelek kibocsátásával és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozásával foglalkozik. A Takarék Jelzálogbank, amely 2015 óta része a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációjának, a csoport tagjainak kizárólagos partnere a jelzáloghitel-refinanszírozásában.

Az elmúlt években fokozatosan adta át kiegészítő tevékenységeit az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknak (a Takarék Csoport központi bankjának), lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a Takarék Kereskedelmi Banknak. A megújulás idén lezárul azzal, hogy a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. beolvad a szövetkezeti hitelintézetek egyesülésével létrejövő új, teljes országos lefedettséggel működő Takarékbankba, így a jelzálogbank teljesen letisztult portfolióval működik majd a piacon, a Takarékbank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként.

A Takarék Jelzálogbanknak már 12 magyarországi pénzintézettel van refinanszírozási szerződése, a refinanszírozási hitelek állománya a tavalyi év végére 169,3 milliárd forintra nőtt, ami 25 százalékos emelkedés egy év alatt. A sikeres működés eredményeként a bank mérlegfőösszege 2018 végére mintegy 10 százalékkal 333,3 milliárd forintra nőtt. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált nyeresége 6,6 milliárd forint lett, szemben a 2017-es 8,2 milliárd forintos veszteséggel.

A Takarék Jelzálogbank rekordnyeresége is mutatja, hogy miközben jól halad a csoport szerkezeti átalakítása, fordulatot értünk el az üzleti eredményekben

– mondta Vida József, a bank elnöke. A takarékszövetkezeti szektor konszolidációja lehetővé teszi, hogy a letisztított portfoliójú jelzálogbank a következő években is a csoport meghatározó tagja és a magyar piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

A jelzálogbank tavalyi eredményéhez hozzájárult egyrészt a Magyar Nemzeti Bank aktív jelenléte a jelzáloglevelek piacán, másrészt az, hogy 2018. október 1-jétől a teljesítendő jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 20 százalékra emelkedett, ennek köszönhetően pedig megélénkült a refinanszírozási tevékenység. A magyarországi jelzáloglevél piac összesített állománya 2018 végére már meghaladta az 1200 milliárd forintot. Szintén segítette a jelzálogbank konszolidált eredményét a többségi tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bank kiemelten eredményes működése. A Takarék Kereskedelmi Bank 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el tavaly a magyar számviteli szabványok szerint.

A Takarék Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként a jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott dinamikus üzleti növekedést, immár teljes mértékben a refinanszírozási szolgáltatásokra és jelzáloglevél-kibocsátásra kíván koncentrálni. 2019-ben a Takarék Jelzálogbank a refinanszírozási üzleti volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A várható növekedéshez kedvező alapot biztosít a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt., valamint a külső partnerbankok idén is folytatódó expanziója a jelzálog-hitelezésben. A banknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabilan nyereséges működési pálya fenntartása. A Takarék Jelzálogbank a működési modell további hatékonyságnövelésével, és a Takarék Csoport középtávú stratégiájába illeszkedve további költségcsökkentési lépésekkel igyekszik eredményességét növelni - mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Háttérinformáció a Takarék Csoportról és új üzleti stratégiájáról

A Takarék Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. Tagja 12 regionális központú takarékszövetkezet, két részvénytársasági formában működő bank, központi bankjuk az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., valamint a takarékszövetkezetek szabályszerű működését biztosító Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). Ugyancsak a csoport tagjaként működik a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt., valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok.

A Takarék Csoport 2019-2023-ra szóló üzleti stratégiája alapján idén a 12 takarékszövetkezet, a 2 regionális bank, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. egy minden ízében korszerű, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető, univerzális kereskedelmi bankban, a Takarékbankban egyesül. Az egyesült pénzintézet a generációk bankjaként tipikus élethelyzetekre kínál komplex, innovatív megoldásokat családok, fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok számára egyaránt. Tovább erősíti pozícióit a kkv-k körében és az agráriumban, működésével a helyi közösségek, ökoszisztémák és értékláncok szerveződését segíti elő. Az új Takarékbank termékeit és szolgáltatásait az ügyfelek az ország bármely takarék fiókjában igénybe tudják majd venni az egyesülési folyamat végeredményeként.

Az átalakítások egyik sarkalatos pontja a működés hatékonyságának és a versenyképesség növelése, ennek részeként a működési költségek lefaragása, a digitális szolgáltatások elterjesztése és komplex innovatív megoldások kínálata.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellividék

takarék csoport

takarékbank

takarék jelzálogbank