Betett az aszály a magyar kenyérnek: az Alföldön már öntözik a búzát

HelloVidék   
  Megosztom
Betett az aszály a magyar kenyérnek: az Alföldön már öntözik a búzát

A hónapok óta húzódó aszály nemcsak a termés mennyiségére, de a búza minőségére is komoly hatással van. Az Alföld több tábláján már öntöznek, ami a várható, 15 százalékos terméskieséssel együtt már komoly érvágás lehet a gazdálkodóknak.

A hazánkat tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat. Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától, olvasható a Concordia Közraktár Zrt. közleményéből.

A gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó, mondta Major Andrea, a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának vezetője. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje – sikér – beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti, vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

A bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások miatt partnereink aggódva tekintenek a nyári szezonra, mondta Dr. Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója. Ilyenkor felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat. Bár a búzában a szemek még nem indultak fejlődésnek, a raktári kapacitások iránt már most kiemelkedően magas az érdeklődés. A vezérigazgató szerint rendelkezésükre áll az eszközpark egy-egy rosszabb évjárat kompenzálására. Ennek része a raktározás, ehhez járul hozzá tevékenységével és raktártelepi kapacitásával a Concordia Közraktár Zrt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kenyér

búza

aszály