Figyelem: decembertől hazánkban is életbe lép az új növény-egészségügyi alaprendelet

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem: decembertől hazánkban is életbe lép az új növény-egészségügyi alaprendelet

Az elmúlt években felülvizsgálta az Európai Unió az 1977 óta működő növény-egészségügyi rendszert. A témára vonatkozó régi jogszabályi környezet áttekintésének, majd módosításának elsődleges célja a rendszer modernizálása és az intézkedések hatékonyságának növelése volt, amely főként az EU területén termesztett növények védelme érdekében vált szükségessé. A 2016 októberében elfogadott, új közösségi rendeletet 2019. december 14-től kell alkalmazniuk a tagállamoknak.

2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet. Az 1977 óta érvényben lévő rendelkezéseket felváltó, új szabályok célja, hogy biztonságosabb áruforgalmat biztosítsanak. Ugyancsak kiemelt szerepet játszanak abban, hogy a klímaváltozásnak a termesztett növények és erdészeti kultúrák egészségére gyakorolt negatív hatását csökkentsék, derül ki a Nébih közleményéből.

Az új szabályozás támogatja a hatékonyabb növény-egészségügyi felderítést, amely a környezet, az erdők, a közösségi és magántulajdonban lévő zöldterületek védelmét szolgálja. Az előírások betartásával csökken a hazánkban nem honos károsítók bekerülésének és megtelepedésének kockázata, így az általuk hosszú távon okozható gazdasági és környezeti károk mértéke és az ellenük potenciálisan felhasználandó növényvédő szerek jelentette terhelés is.

További előny, hogy a rendelet lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára a formailag is egységes és átláthatóbb növényútlevél használatát, harmonizálja a nyomon követhetőség követelményeit és előírja a vállalkozók általános nyilvántartásba vételét.

2019 decemberéig az EU Bizottsága számos további rendeletet fogad el a növény-egészségügyi alaprendelet végrehajtásának kiegészítésére és konkretizálására, a valamennyi tagállamban történő egységes végrehajtás érdekében. A rendeletek a tagállamokban közvetlenül alkalmazandók, így a hazai szabályozás átalakítására is sor kerül idén.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

növényvédelem

agrárium