Fellélegezhetnek a gazdák: új projekt indul a Homokhátság megmentésére

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák: új projekt indul a Homokhátság megmentésére

Évek óta szajkózzák a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól. A gazdák az érintett önkormányzatokkal közösen egyesületet hoztak létre és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették. A megvalósításhoz azonban eddig nem sikerült a forrást előteremteniük. Az elmúlt évek aszályait látva azonban sürgősen cselekedni kell – írta beszámolójában a baon.hu.

A portál szerint Dongér-­Kelőér Egyesület tagjai tizenharmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjanak a víz visszatartását célzó mintaprojektjük megvalósítására. Nagy András, Jászszentlászló polgármestere vezette a tanácskozást, de részt vett a megbeszélésen Bartos Mónika országgyűlési képviselő is, aki környezetgazdálkodási agrármérnökként segíti az egyesületnek a terveik megvalósításában.

A megbeszélésen külön kiemelték, hogy a Homokhátság egy speciális vízgazdálkodási terület, amely komoly kihívásokkal küzd. A rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz nagyon gyorsan jelenik meg a mélyebb területeken, az így felgyülemlett vizet azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért a víz az aszályos időszakban már nem használható fel. A felszín alatti vízkészletek viszont csak korlátozásokkal használhatók öntözésre. Ebből következik az, hogy az aszályos időszakban nem áll rendelkezésre olyan vízkészlet, amely kielégítené az ökológiai vízigényeket, illetve a gazdálkodók vízigényt.

Ugyan az adottságok nem kedveznek neki, de az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él. Ezért, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell oldani a vízvisszatartás problémáját. A jelenlegi tervek szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez viszont olyan beruházásra van szükség, amely lehetővé teszi azt, hogy olyan műtárgyakat hozzanak létre, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására. Az egyesület becslései szerint közel százmillió forintból megvalósítható lenne a mintaprojekt. Jelenleg ennek az összegnek a megszerzése jelenti a legnagyobb kihívást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

jászszentlászló

vízvisszatartás

gazdálkodás