Fellélegezhetnek a gazdák: új projekt indul a Homokhátság megmentésére

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák: új projekt indul a Homokhátság megmentésére

Évek óta szajkózzák a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól. A gazdák az érintett önkormányzatokkal közösen egyesületet hoztak létre és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették. A megvalósításhoz azonban eddig nem sikerült a forrást előteremteniük. Az elmúlt évek aszályait látva azonban sürgősen cselekedni kell – írta beszámolójában a baon.hu.

A portál szerint Dongér-­Kelőér Egyesület tagjai tizenharmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjanak a víz visszatartását célzó mintaprojektjük megvalósítására. Nagy András, Jászszentlászló polgármestere vezette a tanácskozást, de részt vett a megbeszélésen Bartos Mónika országgyűlési képviselő is, aki környezetgazdálkodási agrármérnökként segíti az egyesületnek a terveik megvalósításában.

A megbeszélésen külön kiemelték, hogy a Homokhátság egy speciális vízgazdálkodási terület, amely komoly kihívásokkal küzd. A rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz nagyon gyorsan jelenik meg a mélyebb területeken, az így felgyülemlett vizet azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért a víz az aszályos időszakban már nem használható fel. A felszín alatti vízkészletek viszont csak korlátozásokkal használhatók öntözésre. Ebből következik az, hogy az aszályos időszakban nem áll rendelkezésre olyan vízkészlet, amely kielégítené az ökológiai vízigényeket, illetve a gazdálkodók vízigényt.

Ugyan az adottságok nem kedveznek neki, de az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él. Ezért, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell oldani a vízvisszatartás problémáját. A jelenlegi tervek szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez viszont olyan beruházásra van szükség, amely lehetővé teszi azt, hogy olyan műtárgyakat hozzanak létre, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására. Az egyesület becslései szerint közel százmillió forintból megvalósítható lenne a mintaprojekt. Jelenleg ennek az összegnek a megszerzése jelenti a legnagyobb kihívást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

jászszentlászló

vízvisszatartás

gazdálkodás