Háromszor annyi kistermelő van hazánkban, mint 9 éve

MTI   
  Megosztom
Háromszor annyi kistermelő van hazánkban, mint 9 éve

Ma háromszor annyi a kistermelők száma, mint 2010-ben - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Marcaliban.

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal, mondta el Feldman Zsolt.

Somogy megye az ország egyik legjelentősebb szőlő- és gyümölcstermesztő vidéke, ahol az elmúlt években e tekintetben is jelentős előrelépések történtek. A Balatonboglári borvidéken támogatások révén 1300 hektárnyi szőlőültetvényt sikerült megújítani 2010 óta, nagyban hozzájárulva a szőlőművelés, borkészítés versenyképességéhez, közölte az államtitkár, majd hozzátette, hogy a mostani vidékfejlesztési program keretében 140 milliárd forintnyi, kertészethez köthető forrás áll rendelkezésre, a pénzből kertészetből élő gazdálkodók ezreinek nyújtottak, nyújtanak segítséget.

Az első marcali vásárt a központi tornaterem és városi sportcsarnok átadásához kapcsolódóan az 1990-es évek elején szervezték meg, a "visszatérő" rendezvény azonban idővel veszített jelentőségéből, anyagi okok miatt meg is szűnt, hosszú évek után idén rendezik meg újra, emlékeztetett Sütő László (Marcali az Otthonunk Egyesület), Marcali polgármestere.

A Marcaliban és a környékén élőknek fontos, hogy legyen egy találkozási pontjuk, ahol le tudnak ülni és tudnak beszélgetni gazdasági, politikai kérdésekről, borokról, mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a Marcali Expó azon kistermelőknek is kínál bemutatkozási lehetőséget, akik egy nagy nemzetközi vásárra nem tudnak eljutni.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője úgy vélte, az expónak és Marcalinak is van jövője, Davorin Posavac, a horvátországi bjelovári vásár igazgatója pedig ígéretet tett rá: jövőre a mostani nyolcnál 2-3-szor több lesz a Marcali expó horvát kiállítóinak száma.

A vasárnapig tartó Marcali Expót a Somogy megyei önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatósága, a Marcali önkormányzat, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány és az Agrárrendezvények Kft. szervezi. Az 500 négyzetméteres beltéri és 800 négyzetméteres szabadtéri területén több mint 120, Magyarországról, Horvátországból és Szlovéniából érkezett kiállító - kistermelő, mezőgazdaságigép-gyártó, kertibútor-forgalmazó - kínálja termékeit.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

marcali

kistermelő