Megújul Kiskunfélegyháza belvárosa: a munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be

MTI   
  Megosztom
Megújul Kiskunfélegyháza belvárosa: a munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be

Csaknem kétmilliárd forintból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert európai uniós forrásból újul meg Kiskunfélegyháza belvárosa - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

A város pályázatának központi gondolata a találkozás, a közösségépítés volt, így ennek jegyében alakítják át Kiskunfélegyháza belvárosát, mondta el Csányi József. A beruházás a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósul meg.

A projekt 80 ezer négyzetméternyi területet érint, egyebek mellett a város főterét és főutcáját, a Szent János teret, a Hősök parkját, a Dózsa György utca és a Horváth Zoltán utca találkozásánál lévő parkot, a Mártírok útján lévő parkot, a Korond utcai játszóteret, valamint a piacot és környékét.

A munkák során megújulnak az érintett terek útburkolatai és zöldfelületei, de öntözőrendszereket és új közvilágítást is kiépítenek, valamint igyekeznek a parkolási gondokon is enyhíteni, tette hozzá a polgármester. A várhatóan őszig tartó munkálatok során felújítják a piaccsarnokot, amely új tetőzetet, elektromos kiállásokat és csapadékvíz-elvezetést kap.

A Mártírok útján lévő, eddig kihasználatlan területen közösségi teret alakítanak ki a nyugdíjasoknak. A Hősök parkjában lévő emlékpark teljes felújításon esik át, beleértve a burkolatot és az utcabútorokat is. A Korond utcában jelentősen bővül a jelenlegi játszótér, járda épül, új cserje- és évelőágyakat alakítanak ki, valamint fákat telepítenek.

A város főutcájának híres platánjai gyógyító kezelést kapnak, az érintett zöldfelületeken összességében mintegy félmillió új növényt telepítenek. A Kossuth utcán teraszos vendéglátóhelyek, kerékpárút, zöldfelületek tagolják majd a modern városképet. Hasonló lesz a koncepció a főtérnél, a volt gyermekkönyvtár környezetében is.

A jelenlegi szabályos, mértani burkolati rendet egy mozgalmasabb, ívesen játékos burkolatosztással tagolják a főtéren. A Petőfi tér és a Béke tér különleges hangulatát több szökőkút és egy vízfolyás teremti meg. A város egyik jelképének számító Sarlós Boldogasszony-templom is új környezetet kap. Kertje egy barokkos stílusú parkká épül át, a bejáratával szemben pedig egy a megyében egyedülálló vízi attrakció készül.

A terek összekötése miatt több helyen megszűnnek a várakozóhelyek, és egy összefüggő, egységes tér alakul ki. Az így felszámolt parkolók helyett újak létesülnek a városháza mellett az 5-ös főút mentén és a piaccsarnok mögött. Erre a célra 1500 négyzetméteres telket vásárol meg a város az államtól, mondta Csányi József.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiskunfélegyháza

felújítás