Milliárdos beruházás Zalaegerszegen: megháromszorozza kapacitását a helyi sütőüzem

MTI   
  Megosztom
Milliárdos beruházás Zalaegerszegen: megháromszorozza kapacitását a helyi sütőüzem

Eddigi sütőipari kapacitását megháromszorozva, több mint 4 milliárd forintból épít új üzemcsarnokot Zalaegerszegen a Zalaco Zrt.

Magyarországon ma közel 1100 sütőipari vállalkozás több mint 16 ezer embert foglalkoztat és évente 160 milliárd forint összbevételt termel. A cégek mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A Zalaco a három nagyvállalat egyike, amelynek kapacitásbővítése a hazai sütőipar sikertörténete.

- mondta el a hétfői bokrétaünnepen Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy a kormány egyik célja a magyar vállalkozások közvetett vagy közvetlen támogatása, amelyek révén új munkahelyek is létrejönnek. A zalaegerszegi beruházással 2020-ig további 150 új dolgozót alkalmaznak majd.

Kitért arra is, hogy a sütőipar 160 milliárd forintos éves bevétele öt év alatt 10 százalékot bővült, eredményessége pedig megduplázódott, ami az ágazatban jellemző alacsony bérek növekedését is lehetővé tette. Mint mondta, a sütőiparban jelentős a verseny és a táplálkozási igények változását követve folyamatosan bővül a választék. Ez is indokolta, hogy 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett életbe, aminek eredményeként a magyar vásárlók jobb minőségű termékekhez juthatnak hozzá.

A város és Zala megye egyik meghatározó cégeként 69 éve működik a Zalaco, 2001 óta családi tulajdonban. Alig néhány éve, 2014-ben 1,3 milliárd forintos beruházással hozták létre a zalaegerszegi északi ipari parkban az új üzemcsarnokukat, amelyet most - 836 millió forintos kormányzati támogatás felhasználásával - több mint 4 milliárd forintból bővítenek új épülettel

- mondta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Berta László, a Zalaco vezérigazgatója azzal jellemezte a beruházást, hogy az új, 6000 négyzetméteres csarnok kétszer akkora, mint a korábbi épület, a kapacitás viszont megháromszorozódik. A néhány évvel ezelőtti fejlesztésük után már két évvel elérték a jelenlegi kapacitásuk csúcsát, ezért az új üzemben, már a közeljövőbeli bővítésként, további gyártósor elhelyezésére is lehetőség lesz.

Az első lépcsőben fagyasztott pogácsát állítanak elő, mert erre az igény 70 százalékkal nagyobb, mint néhány éve volt, a bővítéssel pedig az eddig csak szerény exportot is növelni tudják Ausztriába, Szlovákiába, Horvátországba és Szerbiába. Az összesen közel 1000 embert foglalkoztató cég a Dunántúl szinte teljes területén jelen van üzleteivel, Pest megyét és a fővárost kivéve. Az új üzemcsarnokban ősszel kezdődik a próbaüzem, majd várhatóan az év végén indul el a termelés.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megjegyezte: a Zalaco 13 éve nem emelte az alaptermékei árát, sok ilyen magyar cégre lenne szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zalaegerszeg

csarnok

beruházás

építkezés

bővülés