Együtt a természetért: egyedülálló a magyar és az osztrák nemzeti park összefogása

MTI   
  Megosztom
Együtt a természetért: egyedülálló a magyar és az osztrák nemzeti park összefogása

Példaértékű az együttműködés az 1994 áprilisa óta működő Fertő-Hanság és a szomszédos osztrák Neusiedler See - Seewinkel nemzeti parkok között - mondta az első határon átnyúló nemzeti park 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Fertőújlakon csütörtökön az agrárminiszter.

A két nemzeti parkban a szakemberek közösen dolgoznak azon, hogy a Fertő és a Hanság vidékének biológiai sokfélesége gyarapodjon, segítsék a helyben élők boldogulását és bejárhatóvá, megtekinthetővé tegyék a látogatók számára a parkok területét, mondta el Nagy István, agrárminiszter.

A közös természetvédelmi, ökoturisztikai- és környezeti nevelési programok eredményeként több tízmillió euró szolgálta a feladatok ellátását. A magyar kormány pedig további, mintegy tízmilliárd forint hazai és európai uniós forrást fordított az elmúlt 25 évben a Fertő-Hanság Nemzeti Park fejlesztésére.

Az elmúlt negyed században az élőhelyvédelmi és fajvédelmi programoknak köszönhetően megháromszorozódott a Fertő nádasában fészkelő, fokozottan védett nagykócsag állománya, újra fészkel a veszélyeztetett státuszú parlagi sas, növekvő állománya van a rétisasnak és stabilizálódott a kipusztulással fenyegetett rákosi vipera állománya, mondta a miniszter. Közös kerékpárutak, látogatóközpontok, tanösvények, madármegfigyelő kilátók működnek, és évente több ezer gyermek vesz részt a környezeti nevelési programokban, sorolta Nagy István.

A két nemzeti park kiválóan áll a közös kihívások elé, számos közös, európai uniós támogatással is működő programot hajtott végre, mondta el Maria Patek, az osztrák szövetségi fenntarthatósági és turisztikai minisztérium erdőgazdálkodási és fenntarthatósági szekcióvezetője.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkot 1994-ben alapították meg, miután a Hansági Tájvédelmi Körzetet hozzá kapcsolaták a Fertő-tó Nemzeti Parkhoz. Az osztrák nemzeti parkkal közös megnyitót 1994. augusztus 24-én tartották. A Fertő-tájat 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, 1989-ben a Ramsari Egyezmény vadvizei közé került, 2001-ben pedig felkerült az UNESCO világörökségi területei közé.

Fotó: MTI/Nyikos Péter

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

környezetvédelem

nemzeti park

természet