Jó hír a mezőgazdasági termelőknek: egy hónapig ingyenes a víz

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír a mezőgazdasági termelőknek: egy hónapig ingyenes a víz

A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.

A mezőgazdasági területeket hónapok óta sújtó csapadékhiány a növényi kultúrák fejlődését visszaveti és az agrárágazatnak súlyos károkat okoz. A kormány érdeke, hogy Magyarországon növekedjen az öntözött területek nagysága, és csökkenjenek a gazdálkodók terhei, olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Ezért első lépésként az agrárminiszter javaslatára a belügyminiszter április elsejével tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy ebben a helyzetben nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a gazdálkodóknak.

Mostani döntésével a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy aszályos időszakban a termelők minél gyorsabban, bejelentés után elkezdhessék az öntözést. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet szerint a vízhasználó bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással - legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiséget - 100 hektár nagyságot meg nem haladó területen, legfeljebb egy hónap időtartamig öntözhet.

Az egyhónapos időszakot követően az öntözés folytatása érdekében kezdeményezni kell az egynyári öntözés engedélyezését.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öntözés

aszály

mezőgazdaság