Nyugdíjemelés várható: a kormány benyújtotta Konvergencia programját

Világgazdaság   
  Megosztom
Nyugdíjemelés várható: a kormány benyújtotta Konvergencia programját

A magyar kormány a mai nappal benyújtotta az idei Konvergencia programját (KP). A KP részeként a kormány nyilvánosságra hozta azt a makrogazdasági prognózist, amivel a május végén benyújtandó 2020-as költségvetés is számol: eszerint jövőre a magyar gazdaság az ideivel meggyező 4 százalékkal növekedhet – vagyis nem számol a kormány azzal a lehetőséggel, hogy komoly lassulási periódusba kerülne magyar gazdaság, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban ez a kommunikációs panel egyre hangsúlyosabb lett a pénzügyminisztériumi nyilatkozatokban.

A prognózis 2023-ig végig négy százalékos vagy azt meghaladó növekedéssel számol: 2021-ben 4,1, 2022-re 4,2 százalékos GDP-bővülést jósolnak, írja a Világgazdaság.

Nincs nagy meglepetés a kormány inflációs prognózisában: a harmonizált fogyasztói árindex az idei 2,7 százalék tán jövőre 2,8 százalékra emelkedik, majd 2021-23 között beáll a 3 százalékos szintre. A tervek szerint jövőre a nyugdíjak januárban 2,8 százalékkal emelkedhetnek – idén és jövőre is sor kerül nyugdíjprémiumok kifizetésre, hisz a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

A kormány azzal számol, hogy a következő években is fennmarad a dinamikus bérnövekedés, az idei 9,2 százalékos emelkedés után jövőre 8,1 százalékkal emelkedhetnek a bérek – 2023-ig pedig évi nyolc százalékos béremelkedéssel számolnak – mindezt 3 százalékos infláció mellett.

Az államháztartási hiány csökkentése tovább folytatódik, az idei 1,8 százalékos GDP hiánnyal szemben 2020-ben 1,5 százalékra csökkentik a hiány és 2023-ra elérik a nullszaldó államháztartási egyenleget. Az államadósság drasztikusan csökkenő pályán maradhat, az az idei 69,2 százalékról jövőre a GDP 66,7 százalékára csökkenhet, 2022-re pedig 59,3 százalékra – ami alacsonyabb az euró bevezetéshez szükséges 60 százalékos küszöbnél. Bár lassan Magyarország minden követelményét teljesíti az euró bevezetésnek, ennek időpontjával nem foglalkozik az anyag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

infláció