Kiderült, mire költik fizetésüket a magyarok

MTI   
  Megosztom
Kiderült, mire költik fizetésüket a magyarok

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének - a húsvéthatásnak betudható márciusi lassulása ellenére - az első negyedévi mutatója élénkülést jelez a tavalyi év utolsó negyedéhez mérve.

Márciusban 4,9 százalékra lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése a februárban mért 8,4 százalékról, amit teljes egészében az indokolt, hogy a Húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett. Ezt tükröz az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben csupán 1 százalékkal nőtt a forgalom a februári 4,8 százalék után, míg egy évvel ezelőtt 6,1százalékos növekedést mértek. Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 14,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk- (18 százalék), iparcikk jellegű vegyes- (17 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a használtcikk- (13 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (8,0 százalék).

Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (–0.8 százalék). 2019. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál, így élénkült a tavalyi utolsó negyedévhez képest, ami hozzájárulhatott a GDP növekedésének gyorsulásához is, így az első negyedévben a GDP növekedése meghaladhatta az 5 százalékot. 2015. évi átlaghoz képest 23,1 százalékkal, 2010-hez képest pedig 35,4 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is ezen a pályán maradhat, azonban ennek mértéke százalékot némileg meghaladó ütemre lassulhat a várakozásaink szerint a tavalyi 6,7 százalékos forgalombővülés után. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első négy hónapban 7 százalékkal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kereskedelem

kiskereskedelem

forgalom

bővülés