Küzdenek a gazdák az időjárással: a fagy ellenére lesz őszibarack idén

HelloVidék   
  Megosztom
Küzdenek a gazdák az időjárással: a fagy ellenére lesz őszibarack idén

Megszűnt a szárazság, most a csapadékos időjárásból adódóan a növényvédelem kapcsán szaporodnak meg a gazdák teendői – írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A csapadék jót tett a vetésnek, az alacsony hőmérséklet azonban gátolja a növények növekedését. Jelenleg úgy tűnik az őszibarack megúszta a fagyos időjárást.

Az áprilisban hullott csapadék csak a szárazság mérséklésére volt elegendő, májusban azonban végre megérkezett a több napon át tartó áztató eső is. Az esős, hűvös hétvége és hétkezdet után keddtől átmenetileg szárazabbra fordul az időjárás, de a hőmérséklet továbbra is az ilyenkor megszokott értékek alatt marad. Csütörtökön újabb csapadékzóna vonul át az országon, és az előttünk álló hétvégén sem lesz száraz az idő, írja a Duol.hu.

A múlt héten hullott nagy mennyiségű eső a talajok átnedvesítése szempontjából is fontos; a felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 centiméter is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50 százalék fölött alakul ez az érték a felső 50 centiméteren, de a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása még nem történt meg. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 milliméter közötti nedvesség hiányzik.

Az őszi árpa már a kalászhányás, a búza pedig a szárba indulás fenológiai fázisában jár. Lassan elvirágzik a repce, sokfelé már a becőképződés állapota a jellemző. A napraforgó és a kukorica vetése még folyamatban van, már kisorolt táblák is megjelentek. A csapadékos idő nem csak haszonnövények fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat, bár az alacsony hőmérséklet egyelőre hátráltatja ezek elszaporodását.

Még aggódtak a Csongrád megyei őszibarack-termelő gazdák április elején, mivel lefagyott az idei termés. Ugyan csak kétszer volt fagy az őszibarack-virágzás idején, de ez épp elég volt ahhoz, hogy egyes ültetvényekben 80–100 százalékos legyen a kár, írja a Délmagyar.hu.

Az első ijedtségnél, úgy tűnik, kisebb a baj: lesz őszibarack a nyáron

– mondta Barna Károly, Szatymaz polgármestere, aki maga is őszibarack-termesztő.

Barna Károly szerint március elején még jó kilátások mutatkoztak, majd két reggel is –9 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet, ekkor a falugazdászuk a bejelentések alapján nagyobb kárt jósolt. Az agrárkamarához több mint háromszáz bejelentés érkezett a fagykár miatt, elsősorban Mórahalom, Zsombó, Forráskút, Zákányszék és Bordány térségéből. Tavaly március elején –23 fokot mértek a térségben, így akkor jóval nagyobb terméskiesésük volt a gazdáknak.

Lényegesen több barack lesz, mint tavaly, én 60-70 százalékos termésre számítok. Persze vannak gazdák, akiket jobban sújtott a két fagyos éjszaka, egy-két termelőnél 90 százalékos kár is lehet.

– vélekedett Gyuris Mihály őstermelő, aki zsombói ültetvényén hétfőn kezdte volna a ritkítást, ám az eső miatt ezt későbbre tolták.

A tavalyi tél nem sújtott minket annyira, most nálunk rosszabb a helyzet. Átlagosan 50 százalékos fagykárunk van, ám van olyan fajta, amit 80 százalékban vitt el a március 21-ei és 28-ai mínusz.

– mondta el a Székkutas környékén gazdálkodó Szél István.

8 hektáron termel őszibarackot Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke és családja, kertészetükön fekete földön gazdálkodnak. Magyar őszibarack június elején várható Gyuris Mihályéknál, Barna Károly pedig biztos abban, hogy a július eleji szatymazi őszibarack-fesztiválon bőven lesz majd zamatos gyümölcs.

Idén már remélhetőleg nem lesz több fagykáruk a gazdáknak, a jégeső még okozhat gondot, ám a megyében 44 jégkárelhárító berendezés működik. Április 3-án Szatymazról érkezett bejelentés, ahol négy percen keresztül esett búzaszem nagyságú jég. A jégkármérséklő rendszer úgy működik, hogy a generátorok az érkező front előtt legalább két órával ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki. A több, de kisebb jégszemcse nem vagy kevésbé okoz kárt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

őszibarack

időjárás

kalászosok

mezőgazdaság

fagy

csapadék