Már 117 méter magas a szeméthegy Szegednél, de még többet pakolnának rá

HelloVidék   
  Megosztom
Már 117 méter magas a szeméthegy Szegednél, de még többet pakolnának rá

Összesen több mint másfél millió tonna háztartási hulladékból és földből áll össze jelenleg a tengerszinttől számítva 117 méter magas sándorfalvi úti ,,szeméthegy", amelyet a tervek szerint 10-12 méterrel tovább magasítanának. A lerakóban és a válogatóban járva kiderült, egyre tudatosabban szelektálják a hulladékukat a szegediek, bár még van hová fejlődni – írja a Délmagyar.hu.

Elbírálás alatt áll egy kérelmünk, amelyben a domb 10 méteres magasítására szeretnénk engedélyt kapni. Elsősorban ugyanis nem vízszintesen, hanem függőlegesen szeretnénk terjeszkedni.

– mondta Biacsi Schön Áron, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. hulladékkezelési és -elhelyezési részlegvezetője.

A szegedi „szeméthegy" jelenlegi tengerszint fölötti magassága 117 méter – Szeged 79 méteren fekszik –, a depó alapja 91 méteren található. Ha megkapják az engedélyt, 127 méteren lesz a teteje, plusz a 2 méteres rekultivációs takaróréteg. A hulladéklerakó négy kazettája mellett egy szomszédos, 2,5 hektáros ötödiket is bevonnának, mert szükség lenne rá. A lakossági fogyasztás növekedésével ugyanis a szemét mennyisége is nő: jelenleg évi 80 ezer köbméter tömörítetlen hulladék érkezik ide. Az új kazettával és a dombmagasítással biztosított, hogy Szeged és másik 32 Csongrád megyei település háztartási hulladékát 2025-ig be tudja fogadni a lerakó.

A „szeméthegy" több mint 1,5 millió tonna anyagból áll össze, legalábbis 2007 júliusa és 2018 decembere között ennyi érkezett a lerakóba. Nem csak kommunális hulladékot tartalmaz, ugyanis a szigorú előírások szerint takarórétegek is vannak a szemétrétegek között. Közelről sincs szaga, inkább egy hatalmas füves dombnak tűnik, amelynek csak a csúcsán látható, hogy valójában miből is áll. A füvet rendszeresen nyírják, és azért nincs szaga a dombnak, mert a bomlás miatt keletkező gázokat és a csurgalékvizet elvezetik.

Miután beérkezik a szelektív hulladék, a sárga zsákok a zsákfeltépőbe kerülnek, onnan a szalagra, majd a dobrostába. Itt válogatjuk le a szerves hulladékot és portalanítunk.

– magyarázta a szakember.

A szemét a válogatócsarnokból kerül a kézi válogatóba, ahol három műszakban nagyjából hatvan ember szedi szét a szelektív szemetet.

Folyamatosan javul a Szegedről érkező szelektív hulladék minősége, egyre inkább figyelnek rá az emberek. De a társasházaknál kitett 1100 literes szelektív gyűjtőkből ide kerülő anyaggal még vannak gondok.

– mondta Biacsi Schön Áron.

A sárga zsákokból is kerül ide papucs, bakancs, használt papír zsebkendő vagy koszos ruha, ezek mind mennek a dombra. A papírra, PET-re, kétféle fóliára, kemény műanyagra, aludobozra és italoskartonra kézi erővel szétszedett hulladék pedig a gépi bálázóba kerül.

Egyet kell megjegyeznie az embereknek a szelektív gyűjtésnél: az üveget külön, a többi újrahasznosíthatót pedig egybe. És öblítsék ki, amit beletesznek, de nem kell patyolattisztára mosni, mert az vízpazarlás.

– adott gyakorlati tanácsot búcsúzóul a szakember.

Tényleg összeöntjük a szelektív hulladékot, amikor elszállítjuk. De nem keverjük össze a kommunálissal, és nem zúdítjuk az egészet a depóba.

– reagált a szakember a városi legendára, amely szerint nincs is értelme a szelektív gyűjtésnek, mert úgyis mindent mindennel összeöntenek.

Az az oka a szelektív hulladék összeöntésének, hogy nem egyszerre telnek meg az egyes hulladékfajták gyűjtőedényei, több körben elszállítani pedig környezetszennyezőbb, mintha így járnak el. Itt úgyis szét kell válogatni. A szeméthegyről itt tekinthetők meg képek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

hulladékkezelés

szelektív hulladékgyűjtés

szelektív hulladék

szeged

csongrád megye