Új csatornahálózat épül: 3 Duna-parti település közösen lép fel a szennyvíz ellen

MTI   
  Megosztom
Új csatornahálózat épül: 3 Duna-parti település közösen lép fel a szennyvíz ellen

Közös szennyvízhálózatot épít ki Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély. A 2,1 milliárd forintos beruházás 5100 lakost szolgál majd ki, megvalósulása után csak az előírások szerint tisztított szennyvíz kerül a Dunába - ismertették Almásfüzitőn, a projekt bemutatóján.

A településen jelenleg a csapadékvízzel közös csatornarendszer üzemel, az így összegyűjtött szennyvízszűrés után kerül a Dunába, biológiai tisztítás nem történik, mondta el Beró László, Almásfüzitő polgármestere.

A projekt során Almásfüzitőn 244 új bekötést építenek ki, hat kilométeren új gerincvezetéket fektetnek le, és 7 kilométer hosszú nyomóvezetéket létesítenek. A hálózat másik végpontján, Neszmélyen a már meglévő csatornára további 53 háztartás csatlakozik, és két kilométer nyomóvezetéket fektetnek le.

Bíró Kornél projektvezető tájékoztatása szerint a két település között fekvő Dunaalmáson épül fel egy új, napi 610 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas telep, amelyet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelnek fel, és az előírásoknak megfelelő tisztított vizet enged a Dunába.

A három Komárom-Esztergom megyei településen megvalósuló beruházás egy nagyobb projekt része, amelybe beletartozik az is, hogy Kulcs községben csatornahálózatot építenek ki, Rácalmás szennyvizét Dunaújvárosba vezetik, valamint korszerűsítik a pusztaszabolcsi szennyvíztelepet, ahol a tisztítóberendezések elavultsága miatt már többször kellett bírságot kiszabni.

A teljes beruházás értéke 5,8 milliárd forint, az összeg 90 százalékát uniós támogatásból fedezik. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével valósul meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szennyvíz

duna

csatorna

csatornarendszer

almásfüzitő

dunaalmás

neszmély

összefogás