Új csatornahálózat épül: 3 Duna-parti település közösen lép fel a szennyvíz ellen

MTI   
  Megosztom
Új csatornahálózat épül: 3 Duna-parti település közösen lép fel a szennyvíz ellen

Közös szennyvízhálózatot épít ki Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély. A 2,1 milliárd forintos beruházás 5100 lakost szolgál majd ki, megvalósulása után csak az előírások szerint tisztított szennyvíz kerül a Dunába - ismertették Almásfüzitőn, a projekt bemutatóján.

A településen jelenleg a csapadékvízzel közös csatornarendszer üzemel, az így összegyűjtött szennyvízszűrés után kerül a Dunába, biológiai tisztítás nem történik, mondta el Beró László, Almásfüzitő polgármestere.

A projekt során Almásfüzitőn 244 új bekötést építenek ki, hat kilométeren új gerincvezetéket fektetnek le, és 7 kilométer hosszú nyomóvezetéket létesítenek. A hálózat másik végpontján, Neszmélyen a már meglévő csatornára további 53 háztartás csatlakozik, és két kilométer nyomóvezetéket fektetnek le.

Bíró Kornél projektvezető tájékoztatása szerint a két település között fekvő Dunaalmáson épül fel egy új, napi 610 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas telep, amelyet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelnek fel, és az előírásoknak megfelelő tisztított vizet enged a Dunába.

A három Komárom-Esztergom megyei településen megvalósuló beruházás egy nagyobb projekt része, amelybe beletartozik az is, hogy Kulcs községben csatornahálózatot építenek ki, Rácalmás szennyvizét Dunaújvárosba vezetik, valamint korszerűsítik a pusztaszabolcsi szennyvíztelepet, ahol a tisztítóberendezések elavultsága miatt már többször kellett bírságot kiszabni.

A teljes beruházás értéke 5,8 milliárd forint, az összeg 90 százalékát uniós támogatásból fedezik. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével valósul meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szennyvíz

duna

csatorna

csatornarendszer

almásfüzitő

dunaalmás

neszmély

összefogás