Négyszeres drágulás a piacokon: luxus lesz a cseresznye?

HelloVidék   
  Megosztom
Négyszeres drágulás a piacokon: luxus lesz a cseresznye?

Akár 2000 forintba is kerülhet a cseresznye kilója, amihez tavaly már ennek a negyedéért hozzájuthattunk. Most viszont van olyan fajta, ahol szinte a termés egésze kiesett. A termelő azt mondta tavaly erős volt a fák terhelése a sok gyümölcs miatt, a téli időszakban hol meleg, hol meg nagyon hideg volt, most pedig a sok eső okozta a bajt - írja az atv.hu.

Elképesztő drágulásnak lehetünk szemtanúi: az ATV híradója szerint idén négyszer annyiba kerülhet a cseresznye, mint tavaly. Ennek az az oka, hogy nagyon kedvezőtlen volt az időjárás az elmúlt hónapokban. A Híradónak nyilatkozó termelő elárulta, hogy „már azt az áprilist követő időszakban lehetett érzékelni, hogy bizonyos fajtákból akár 80-90%-os termés is kiesett. Mi átlagosan akkor úgy számoltuk, hogy nagyjából olyan 30-50% a termékkiesés."

Jó hír azonban, hogy kajszibarackból idén több lesz, ugyanis a tavalyi termés majdnem maradék nélkül elfagyott. Bár már lehet kapni a piacokon kajszit, az igazi szezonja június végén kezdődik, ezért az igazi jó kajszibarackért még egy hónapot kell várni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cseresznye

gyümölcs

drágulás

áremelkedés

élelmiszer

termelő

időjárás