Pörög a kiskereskedelem: egyre többet vásárolnak a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Pörög a kiskereskedelem: egyre többet vásárolnak a magyarok

Áprilisban érdemben, 8,5%-ra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom bővülése a márciusban mért 4,9%-ról, amit teljes egészében az indokolt, hogy a Húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett, amit tükröz az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7%-kal nőtt a forgalom a márciusi 1,4% után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

7,4%-kal növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk üzletekben, 18,4%-kal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, 10%-kal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben. Ezzel szemben 8,6%-kal csökkent a forgalom a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben, 0,9%-kal a használtcikk üzletekben, valamint stagnált a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben.

2019. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,8%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. 2015. évi átlaghoz képest 24,1%-kal, 2010-hez képest pedig 36,5%-kal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az új autó regisztrációk pedig az első öt hónapban 7,8%-kal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

kereskedelem

kiskereskedelem