Pörög a kiskereskedelem: egyre többet vásárolnak a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Pörög a kiskereskedelem: egyre többet vásárolnak a magyarok

Áprilisban érdemben, 8,5%-ra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom bővülése a márciusban mért 4,9%-ról, amit teljes egészében az indokolt, hogy a Húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett, amit tükröz az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7%-kal nőtt a forgalom a márciusi 1,4% után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

7,4%-kal növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk üzletekben, 18,4%-kal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, 10%-kal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben. Ezzel szemben 8,6%-kal csökkent a forgalom a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben, 0,9%-kal a használtcikk üzletekben, valamint stagnált a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben.

2019. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,8%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. 2015. évi átlaghoz képest 24,1%-kal, 2010-hez képest pedig 36,5%-kal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az új autó regisztrációk pedig az első öt hónapban 7,8%-kal emelkedtek, noha tavaly szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

kereskedelem

kiskereskedelem