Nem csak az időjárás miatt kevesebb a termés: alig vetettek a gazdák

MTI   
  Megosztom
Nem csak az időjárás miatt kevesebb a termés: alig vetettek a gazdák

A tavalyihoz képest több mint 200 ezer hektárral kisebb területen vetettek a gazdálkodók tavasszal, az előirányzott vetést május közepére szinte mindenütt be is fejezték - írta csütörtöki számban a Világgazdaság a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) jelentésére hivatkozva, amely a falugazdászok felmérésein alapul.

A tavaszi vetésű szántóföldi növények vetésterülete idén 1,95 millió hektár volt, szemben a tavalyi 2,16 millió hektárral. A legnagyobb vetésterülettel Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében terveztek.

A gabonák tavaszi vetésterülete idén 1,081 millió hektár, ez 96 ezer hektárral kevesebb az egy évvel korábbinál. A tavaszi búza tervezett területe 37 százalékkal csökkent, a tavaszi árpa 11 ezer hektárral maradt el a tavalyitól. A kukorica vetésterülete május közepén 905 ezer hektár volt, 125 ezer hektárral kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. A napraforgó 54 ezer hektárral marad el a tavalyitól.

A zöldségfélék területe mintegy 8 százalékkal kisebb idén, mint 2018-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

vetés

terület

időjárás

tavasz

növény