Miskolcon is pezseg az üzleti élet: új szolgáltató központok települhetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Miskolcon is pezseg az üzleti élet: új szolgáltató központok települhetnek

Az ipari és turisztikai fejlesztések mellett Miskolc egy új piacra készül betörni: új szolgáltató központok, SSC-k (Shared Service Centerek) számára kínál komplex lehetőségeket. A programot június 5-én Budapesten, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség Miskolcra fókuszáló rendezvényén mutatták be. A rendezvényen üzleti szolgáltató központok vezetői, a központok vidéki terjeszkedéséért felelős tanácsadó cégek voltak jelen.

Bár jelenleg is működik négy, összesen 1200 főt foglalkoztató szolgáltató központ Miskolcon, további jelentős potenciállal rendelkezik ezen a területen a város, köszönhetően az elmúlt évek összehangolt fejlesztési programjainak.

A stratégiai terv három pillérre épül. Egyrészt a munkaerő-tartalékra, mivel a város és 30 km-es vonzáskörzetében mintegy 17.000 fős potenciális munkavállaló van, ráadásul ennek 40%-a megfelelő képzettséggel rendelkezik, további 25% pedig egy felkészítő programot követően azonnal munkába állhat. A második pillér a meglévő és fejlesztés alatt álló infrastruktúra, amelynek köszönhetően önkormányzati és magánberuházásban jelentős, magas minőségű irodai kapacitások állnak hamarosan rendelkezésre. Ezt támogatja a Kassa-Miskolc autópálya megvalósulása, továbbá az önkormányzati bérlakás-állomány bővülése.

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség rendezvényén Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi fejlesztése a SMART és GREEN elvek mentén valósul meg. Miskolc egy igazi 21. századi nagyváros, amely élhető, kellemes környezetet tud a lakosoknak és az ide települő cégeknek biztosítani. Egyedülálló kezdeményezés a TiMi – Tiszta Miskolc mobilapp, ahol a hatékonyság érdekében a lakosok maguk is bejelenthetik a kátyúkat vagy az egyéb karbantartási problémákat.

Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. elnöke elsősorban az új cégek számára biztosított háttér-infrastruktúrát, illetve az önkormányzati beruházásban megvalósuló fejlesztéseket mutatta be. Ismertette az előkészített irodaház-fejlesztési terveket, illetve a városi bérlakás-fejlesztési programot, többek között a belvároshoz közeli 20 emeletes toronyház rekonstrukcióját, amelyben 2021-re 114 bérlakást alakítanak ki.

A szolgáltatóipari cégek számára is kiemelten fontos a munkavállalók megfelelő képzésének, továbbképzésének a biztosítása, amelyben a Miskolci Egyetem kiváló partnere a Miskolcot választó cégeknek is

– mondta el a rendezvényen Jakab Nóra rektor-helyettes. Az egyetemen mintegy 20 millió euró értékű K+F központ megvalósításán dolgoznak, és a munkáltatói igények mentén keresletorientált oktatási rendszert dolgoztak ki.

Az önkormányzati és állami beruházásokon túl a magántőke is perspektívát lát ezen a területen. A Hell cégcsoport Avalon Business Center fejlesztési terveit bemutatva Hegedűs Réka kiemelte: a város központjában négyszintes irodaház létesül. Három szintjén, egyenként 5300 négyzetméteren, A+ minősítésű irodákat alakítanak ki. 2019 szeptemberében nyit az Avalon International School. A magán fenntartású, angol tannyelvű intézményben a 3–15 éves korosztály számára nyújtanak képzést. Az óvoda a National Nurseries Association (NDNA) nevelési programja, míg az általános iskola a Cambridge Education pedagógiai programja alapján működik majd. Az iskola tovább színesíti a nagyvállalatok letelepedéséhez szükséges háttér oktatási infrastruktúrát, és talán még vonzóbbá teszi a várost a nagy cégek számára. Miskolctapolcán 280 apartmant tartalmazó prémium lakópark épül.

A panelbeszélgetéseken a már Miskolcon működő szolgáltató-központok – United Call Centers Kft., CloudAgents Zrt., a 112-es segélyhívó központ, a Vodafone Magyarország – képviselői mondták el a tapasztalataikat. Budai J. Gergő a Vodafone tapasztalatait összegezve kiemelte: a 2010-ben a Vodafone-hoz csatlakozott munkavállalók több, mint 30%-a jelenleg is a cégnél dolgozik, alacsony a fluktuáció.

A résztvevők egybehangzóan megállapították, hogy vonzó, 21%-os bérelőnyt tud kínálni Miskolc. Kisebb a fluktuáció, mint más vidéki városokban, és a kereslet és kínálati oldal sokkal inkább egyensúlyban van. A statisztikai adatokon, infrastrukturális adottságokon túl a legnagyobb vonzerőt a város hangulata, a gazdag kulturális programkínálat, a sokszínű, minőségi gasztronómiai kínálat jelenti. Napjainkra Miskolc egy dinamikus, fiatalos, élhető város lett, amely felkészült a szolgáltató központok fogadására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

miskolc

gazdaság

ssc

szolgáltató központ

shared service center