Tudatos felelőtlenség: így költik pénzüket a magyar fiatalok

Steiner Petra   
  Megosztom
Tudatos felelőtlenség: így költik pénzüket a magyar fiatalok

Fiatalság, bolondság. Felelőtlenség? Ha röviden kellene jellemezni a jelen ifjúságot, biztos, hogy érdemükre legyen mondva, igyekeznek maximálisan kiélvezni a pillanatot, és szenvedélyesen hajszolják az élményeket. De ez az élményközpontúság kéz a kézben járna a meggondolatlansággal is? A HelloVidék utánajárt, mi jellemző a mai tízen-, húszon- és harmincéves korosztályra a pénzügyek terén.

Eljártak már felettünk azok az idők, amikor a szülők a gyerek kezébe nyomták a heti zsebpénzt, az áhított játék érdekében pedig a család legkisebb tagja a perselyében halmozta fel megtakarításait. Ahogy az élet számtalan területén, úgy a pénzügyi szektorban is a digitalizáció vált főszereplővé, így már a legkisebbek is viszonylag korán megismerkedhetnek szüleik révén a bankok jelentőségével. Jó esetben a felnőttek elmagyarázzák a pénzzel való felelős bánásmód ismérveit, hogy miért nem célravezető az adott idő alatt rendelkezésre álló teljes összeg fenekére verni, és miért érdemes olykor szűkebbre venni a nadrágszíjat az év 364 napján azért az egy különleges pillanatért cserébe.

Az első számlanyitás

Az országos statisztika szerint 2018-ban körülbelül 300 ezer 15 és 24 év közötti fiatal dolgozott a nyáron, amely éves szinten egy tized százalékpont híján 30%-os foglalkoztatást jelent a korcsoporton belül, így nem meglepő, hogy a legtöbb fiatal a diákmunka révén nyitja meg első bankszámláját, erősítette meg a Takarék Csoport is ezt a feltételezést. Mint mondták, „a tizenéves korosztály jellemzően a középiskolai, szakiskolai, esetleg később a főiskolai, egyetemi beiratkozás kapcsán nyitja meg az első bankszámláját (14-15, illetve 18-19 éves korban). Elsősorban a diákmunka, diákhitel és az egyetemi tanulmányokhoz szükséges nyilvántartó rendszerek használata ösztönzi a számlanyitásra a fiatalokat. A tudatos megtakarítás ebben az életkorban tapasztalataink alapján még nem jellemző, sokkal inkább az elektronikus bankolási lehetőségeket használják ki. A kisebb gyermekek részére a szülőn keresztül, megtakarítási szándékkal nyílnak a számlák, melyeken a megtakarítás jellemzően még nem rendszeres formában történik.

Egy korcsoporttal fentebb már nemcsak az évek számának növekedéséről, hanem az igények szintugrásáról is beszélhetünk, így fokozatosan jelenik meg a pénzügyi tudatosság és a felelős gazdálkodás a fiataloknál. „A húszas éveik elején járó fiatalok az egyetemi tanulmányaikhoz, illetve a munkabér utalásához kezdeményezik a számlanyitást. Ugyancsak elmondható, hogy a megtakarításuk még igen kis százalékban tudatos, inkább rövidebb távra terveznek, kisebb célok elérése érdekében hajlandóak megtakarítani, például nyaralás, szórakozás, esetleg első robogó vagy autó megvétele. A harmincas korosztály, ide értve a 27 évnél idősebbeket is, akár már több banknál is vezet bankszámlát. Bankolási szokásaikra az elektronikus csatorna használata jellemző, jövedelmi helyzettől függően motiválja a korosztályt az első lakáshoz jutás, így megtakarítási szándékkal és lakáshitel igényléssel is fordulnak hozzánk” - árulta el a HelloVidék kérdésére a Takarék Csoport

Malacpersely helyett banki megtakarítás

Ahogy korábban már említettük, a tizenévesekre még kevésbé jellemző a megtakarítási hajlandóság. Ezért legyenek bármennyire is tájékozottak a pénzügyi tudatosság terén, jellemzően inkább a szülők gondoskodnak arról, hogy az egyetemi évekre biztosítsák számukra az elindulásukhoz szükséges tőkét.

A tizenéves korosztály körében a szülők által igénybe vett megtakarítási lehetőségekről beszélhetünk, mely termékeken kedvezményezettként szerepelnek a gyermekek. Ezen megtakarítások a szülők számláján, nevén vannak nyilvántartva, népszerűek a lakás-takarékpénztári termékek és a befektetéssel kombinált biztosítási konstrukciók, valamint a gyermekek nevén lévő Babakötvény. A gyermekek a számlájukra jellemzően a „zsebpénzt” kapják és a számlát ennek elköltésére, készpénz helyettesítő eszközként használják

– részletezte a Takarék Csoport a legfiatalabb korosztály megtakarítását.

A húszas éveikben járó fiatalokra már sokkal inkább jellemző a tanulmányok mellett vállalt 4 vagy 8 órás munka, hogy egyrészt finanszírozni tudják a lakhatásukat, havi kiadásaikat, másrészt tudjanak spórolni a nyári kikapcsolódásra is. „A húszas évei elején járó, zömében főiskolás, egyetemista fiatalokra az aktív számla- és bankkártyahasználat jellemző, emellett jövedelmi helyzetüktől, életvitelüktől függően már elenyésző részben megtakarítással is rendelkeznek, például önkéntes nyugdíjpénztár maximum 3e Ft/hó, lakás-takarékpénztár maximum 10-15e Ft/hó, illetve átmenetileg félretett kisebb összeg 50-200 e Ft" – ismertette a Takarék Csoport.

Értelemszerűen a fiatal felnőttek 30-as korcsoportja rendelkezik a legnagyobb megtakarítással, hiszen az iskola elvégzését követően megjelenik az igény az önálló lakhatásra, ami albérlet esetén több százezer forint előleget jelent a kaució miatt, míg lakás-, házvásárlás esetén a felvett összeg mennyiségétől függően több millió forint önrészt követel meg. A harmincas éveikben járókról konkrét adatokkal a Takarék Csoport szolgált:

A harmincas korosztály, ide értve a 27 évnél idősebbeket is, már rendelkezik nagyobb arányban megtakarítással (akár több lakás-takarékpénztári szerződéssel - 20e Ft/hó, értékpapír-számlán elhelyezett megtakarításokkal), illetve ebben a korosztályban már jellemzőbb az ingatlancélú jelzáloghitelek felvétele is. A jövedelmi helyzet ebben a korosztályban is nagymértékben befolyásolja a hó végi számlaegyenleget és a további megtakarítási hajlandóságot.

Hitel: barát vagy ellenség?

A kérdés persze nem egyszerűsíthető le vagy-vagy szintre, mivel a fiatalok előbb vagy utóbb rákényszerülnek arra, hogy a bankok segítségét kérjék valamilyen nagy összegű termék vásárlásakor. A tízen- és huszonéves korosztályban jellemzően diákhitelként jelenik meg az első kölcsön, amit jellemzően a főiskolai, egyetemi képzés finanszírozására vagy a lakhatási kérdés megoldására fordítanak a diákok.

Ebben a korosztályban fix jövedelem és megtakarítás nélkül kevéssé jellemző a nagyobb összegű értéktárgyak vásárlása 0%-os THM-mel, vagy jellemzően az ilyen típusú hiteligénylések a biztos kereseti forrás megléte nélkül a szülők nevén futnak. Ennél nagyobb összegű, jellemzően autó- vagy lakásvásárlás már jóval nagyobb anyagi ráfordítást igényel, aminek a havi törlesztőrészlete éveken át felemészti a jövedelem egy fix részét, így ez inkább a húszas éveik végén járóknál jelenik meg először.

A harmincas korosztály, ide értve a 27 évnél idősebbeket is, az a korosztály, amely a közép és hosszú távú céljai megvalósítása érdekében személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt is vesz már igénybe. Ebben az életkorban jellemzően stabil jövedelemmel rendelkeznek a fiatalok, pénzügyeikben tudatosan, jövedelmi helyzetüknek megfelelően döntenek, a jelzáloghitelek átlagos havi törlesztő részlete kb. 50-80 e Ft között van

– mondta el a HelloVidék kérdésére a Takarék Csoport.

Továbbá ehhez kapcsolódóan érdemes kiemelni azt is, hogy a bankok jellemzően a havi kereset 30-40%-ának megfelelő havi törlesztőrészletet engedélyeznek, a hitelképesség elbírálásakor pedig ugyanúgy figyelembe veszik az utóbbi korosztályra jellemző aktív hitelkártya-használatot is, valamint azt sem hagyják figyelmen kívül, ha az érintett személy valaki más hitelfelvételekor adóstársként lett megjelölve.

Ifjúsági index

Bár sokan megrettennek a számok látták, mi sem szemlélteti jobban a valóságot, mint egy, a fiatalok körében végzett reprezentatív felmérés. A K&H minden negyedévben egy 300 főből álló, 19-29 év közötti mintavételi csoportot kérdez pénzügyeikkel kapcsolatban, 2018. második negyedévében pont a megtakarítások kerültek a porondra. Eszerint a megkérdezett fiatalok 44%-a rendelkezett valamilyen fokú megtakarítással (aktív keresőknél 52%), ami a százezer forint alatti összegtől egészen a milliókig nyújtózik.

A tudatosságot illetően 27%-ról mondható el, hogy már a hónap elején félretesz egy adott összeget, 20% pedig csak a következő fizetés előtti maradékot teszi be a képzeletbeli perselybe. A megkérdezettek 31%-a alkalmi megtakarító, jellemzően egy-egy nagyobb összeget tesz félre, egyébként nem foglalkozik tudatos megtakarítással. A maradék 22% semmilyen mértékben nem törődik egy fix összegű tartalék felhalmozásával, közülük 43% munkanélküli, 31% a nyugat-magyarországi megyékből származik, valamint 13%-uk budapesti.

A megkérdezettek 51%-a megtakarításuk okaként a lakásvásárlást említette meg, míg 43%-uk egy általános tartalék felhalmozásáról beszélt. A kutatás továbbá kitért arra is, mennyiben befolyásolja az iskolai végzettség a megtakarítások összegét. A megkérdezettek adatai alapján a korcsoport átlagos megtakarítása 389 ezer forint, ami az elvégzett iskolák számával arányosan emelkedik. A felmérésből kiderült, hogy míg az alacsonyabb végzettségűeknek átlagosan 270 ezer, addig a magasabb, felsőfokú, akár több diplomás fiataloknak 1,7 millió forint van a számlájukon.

A 2018. harmadik negyedéves jelentésében a K&H továbbá beszámolt arról is, hogy a fiatalok lakásvásárlási hajlandósága a korábbi 18-25%-ról 11%-ra csökkent, amely részben magyarázható az utóbbi 5 év kitartó ingatlanpiaci áremelkedéssel is. A potenciális vásárlók 79%-a hitel nélkül el sem tudja képzelni egy lakás vagy ház megvásárlását, és 42%-uk mondta azt, hogy minimum az összeg felére venne fel kölcsönt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzügyek

fiatalok

pénzügyi tudatosság

pénz

pénzköltés

hitel

megtakarítás

öngondoskodás