Aratásra készülnek a gazdák: sok fog múlni az elkövetkezendő hetek időjárásán

HelloVidék   
  Megosztom
Aratásra készülnek a gazdák: sok fog múlni az elkövetkezendő hetek időjárásán

Tavaly több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás a rendkívül meleg időjárás miatt, idén ez nem valószínű. A korábbi kezdésre akkor van esély, ha az elkövetkezendő két hétben a forróság miatt kényszerérés jelentkezik – írja a Bama.hu.

Kedvezőtlenül hatott az őszi vetésekre a rendkívüli csapadékhiány. A késő tavaszi esős időjárás miatt pedig a növényvédelmi munkák késtek, így sok helyen későn tudták csak elvégezni a gyomirtást. A május elejei csapadék ugyan jót tett, de annak eloszlása és mennyisége területenként eltérő volt.

Az előzetes mérések alapján az árpa pár napon belül elérheti azt a nedvességtartalmat, hogy szárítás nélkül betakarítható legyen, mondta el Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezetének elnöke. Egyes szántóföldi növényeknél, mint például a repcénél az érés kiegyenlítődésére kell még várni.

Az optimális betakarítási idő így pontosabban kiszámítható, ez pedig nemcsak a felkészülést, a gépi munkákat és a tárolást javítja, hanem lehetőséget teremt a gazdaságon belüli szakaszolásra, és ezzel a munkacsúcsok nagyságának csökkentésére is. Aki ezt már elvégezte, az nagyjából tíz nap múlva meg is kezdheti a repce aratását. Majd amennyiben az időjárás is úgy engedi, a hónap végén már a búzát is be lehet takarítani.

Az elmúlt napok esőzése elég szórt volt, néhol 40 mm eső volt fél óra alatt, de jobban jártak azok, ahol csak 10 mm esett három óra alatt. Szinte már mindenhol elvégezték az aratási szemlét a gépi állományon átfogó vizsgálatával. Rittlinger József felhívja a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban érdemes türelmesen közlekedni, ugyanis ilyenkor több lassú mezőgazdasági jármű járja majd az utakat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aratás

mezőgazdaság

árpa

gazda

agrárium

időjárás