Nagy kárt okozhat a párás idő: gombafertőzés és atka támadja a terményt

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy kárt okozhat a párás idő: gombafertőzés és atka támadja a terményt

Amennyi hasznot hajtott május végének csapadékos időjárása, helyenként annyit el is vett a gazdák pénztárcájából a kártevőirtás költségeinek növelésével, állítják növényvédelmi szakemberek – írja a Baon.hu.

A nedves, párás levegőben intenzíven terjedhet a monília a meggyen, a cseresznyén, az őszibarackon és a kajszin. Feltétlenül szükséges figyelemmel kísérni az ültetvényeket. Ahol látható a fertőzés, a vegyszeres kezelés előtt fontos az elpusztult ágrészek eltávolítása azért, hogy róluk ne terjedhessen tovább a betegség.

– hívta fel a figyelmet Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

Megjelent a sztigminás levéllikasztó betegség is az alföldi kajsziültetvényekben, amely megtámadhatja más csonthéjas növény lombját, sőt a termését is. A május végén, június elején tapasztalt, a sokéves átlagnál alacsonyabb nappali és éjjeli hőmérséklet kedvezett a dérgombának, vagyis az őszibarack tafrinás levélbetegsége terjedésének. A gombás fertőzések mellett a különböző molyok megjelenésére is számítani kell a gyümölcsösökben, ahol feromonos csapdákkal figyelhetjük szaporodásukat.

A növényvédelmi jelzőhálózat munkatársai Bács-Kiskun megyében az utóbbi napokban beszámoltak a szőlő¬levélatka megjelenéséről is, egyebek közt Kiskőrös térségében. Ezzel a veszéllyel főleg azok a gazdák néznek most szembe, akik elmulasztották az atka elleni védekezést. Hasonlóképp nőtt a peronoszpórafertőzés veszélye is.

A kontakt növényvédő szerek mellett felszívódó gombaölőket is tanácsos a szőlőben alkalmazni. A jelenlegi időjárás kedvez továbbá az almásokban a venturás varasodásnak és a lisztharmatnak is, napjainkban mindkét károsító ellen indokolt a védekezés. Időszerű a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás elleni kombinált védelem is.

– tudatta Szabó Balázs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

monília

fertőzés

gomba

atka

növényvédőszer

növényvédelem