Változnak az idők: egyre több fiatal dolgozik nyáron

MTI   
  Megosztom
Változnak az idők: egyre több fiatal dolgozik nyáron

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron, de legalább 20 százalékos növekedést minden iskolaszövetkezet tapasztal - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság.

Míg tanítási időszakban átlagosan havi 38-40 óra munkát vállalnak a fiatalok, a vakáció alatt ledolgozott órák száma is duplázódik, sőt sokan a teljes szabadidejüket munkával töltik. Bérek tekintetében nagyot változott a helyzet néhány év alatt, a diákok fizetése felzárkózott a mindenkori minimálbérhez, tehát idén bruttó 857 forint a legalacsonyabb munkabérük, átlagosan bruttó 1000-1300 forint között keresnek.

A cikk kiemeli, hogy az iskolaszövetkezeti tagok szociálisadó-mentességet élveznek, jókora költséget és sok adminisztrációt spórolhat meg a vállalkozás, ha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaz diákot, a megbízás után járó számlát elszámolva nem a bérköltségében jelennek meg a diákok foglalkoztatásának kiadásai. A diákok is több pénzt, a bruttó bérük 85 százalékát kapják meg, ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznak, mert a keresetükből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, míg a hagyományos foglalkoztatáskor a bruttó bérüknek csak a 66,5 százalékát kapják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munka

diákmunka

gazdaság

nyár

nyári munka

idénymunka

szünet