Veszélyes gomba támadja a magyar élelmiszereket: ezekre a tünetekre figyelj

MTI   
  Megosztom
Veszélyes gomba támadja a magyar élelmiszereket: ezekre a tünetekre figyelj

A fuzárium a mezőgazdaságban az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gombafajta, amely a fenntartható gazdálkodás ellenségeként megfertőzi a haszonnövényeinket, különösen a kalászos gabonákat, és az általa termelt toxinok komoly betegségeket okozhatnak. Dr. Tóth Beáta, a NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály tudományos főmunkatársa szerint 2019-ben a fuzárium szempontjából veszélyes évre számíthatunk. A fuzárium elleni átgondolt védekezéssel hozzájárulhatunk a fenntartható gazdálkodáshoz.

A fuzárium egy fonalasgomba, amely a mezőgazdaságban dolgozó gabonatermesztők között jól ismert gombanemzetség tagja, és amelybe hozzávetőlegesen ezer faj tartozik. Ezek közül számos faj jelentős élettani hatású anyagokat, úgynevezett mikotoxinokat termel, amivel a fenntartható gazdálkodás egyik nagy ellenségeivé váltak. A mikotoxinok a természetben, és egyben a mezőgazdaságban előforduló legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.

A mikotoxint termelő Fusarium fajok elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át, innen támadják meg az élő növényi szervezeteket, majd a gombák a gabonaszem külső felületén megkezdik a fertőzési folyamatot, amivel hatalmas kárt okoznak a fenntartható gazdálkodás mellett elkötelezett gazdáknak.

Magyarország változékony éghajlata miatt aszályos és csapadékos évben egyaránt fennáll a kockázat, hogy fuzáriummal szennyezett lesz a termény. Ennek oka, hogy a kórokozó gombák között mind a száraz, mind pedig a nedves éghajlatot kedvelő fajok megtalálhatóak. A talajból fertőző fuzáriummal szembeni egyik lehetséges védekezés a mezőgazdaságban a magcsávázás. Ezzel a technológiával a vetőmag teljes felületét bevonják már a vetés előtt egy olyan növényvédő szerrel, amellyel megfelelő védelmet biztosít a talajból fertőző gombákkal – köztük a fuzáriummal – szemben is. Nagyobb problémát jelentenek azonban a különböző kultúrák virágzási stádiumában fellépő fuzárium fertőzések, amelyek ellen megfelelő gombaölő készítmények kijuttatásával lehet eredményesen fellépni a mezőgazdaságban. Emellett azonban bizonyos esetekben a fuzárium kialakulásához a rovarkártevők által okozott sebzések is hozzájárulnak, éppen ezért a védekezési technológia részét képzi a megfelelő rovarölő készítmény használata is. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy mindent megtettünk a fenntartható gazdálkodás megmaradásáért

– mondta Fogl Tamás, a Bayer Hungária Kft. fejlesztési menedzsere. A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány. A fenntartható gazdálkodás iránt elkötelezett szakemberek előtt ezért nagy kihívás áll.

Ezért van szükséges a növénynemesítésre, hogy a fuzáriummal szemben minél ellenállóbb gabonákat nemesítsenek ki a szakemberek. Bár a nemesítők részéről a munka folyamatos, és vannak biztató eredmények, azonban egyelőre a több évtizedes kutatások ellenére sem ismeretes olyan gabonafajta a mezőgazdaságban, ami teljesen ellenálló lenne ezekkel a gombafajokkal szemben. Nagyon nehéz egy gabonafajtába az összes kiváló tulajdonságot egybegyűjteni, azaz legyen ellenálló a különböző betegségekkel szemben, alkalmazkodjon az adott klímához, emellett pedig megfelelő termésátlagot is hozzon

– mutatott rá Fogl Tamás. A szakember szerint a fenntartható gazdálkodás fenntartásához jelen pillanatban hatékony módszer a gombaölőszeres kezelés.

Én a komplex védekezést ajánlom a mezőgazdaságban dolgozó gazdáknak, hogy vetéskor használjanak magcsávázó készítményeket, virágzáskor pedig olyan szereket, amelyek hatékonyak a gabonát fertőző fuzárium fajok ellen. A csávázószerek hatástartalma nyilvánvalóan nem terjed ki a tavaszi időszakban fellépő gombafertőzésekre, ezért szükséges a legalább egyszeri kezelés tavasz folyamán a különböző levélbetegségekkel szemben éppúgy, mint virágzás alatt célzottan a fuzárium ellen

– tanácsolja Fogl Tamás szakértő, aki kiemelte azt is, hogy a fuzárium gomba ellen a mezőgazdaságban régóta alkalmazott eljárás volt, hogy vetésforgóban művelték a földet: ha egyik évben gabona termett a területen, a következő években más terményt vetettek oda, így a gomba kitartóképletei nehezebben maradtak fenn a növényi maradványokon az adott területen. Ezen módszer sokat segített a fenntartható gazdálkodás megteremtésében.

Manapság azonban a vetésforgó beszűkült, ami azt jelenti, hogy rövidebb idő alatt kerülnek vissza ugyanazok a kultúrák a mezőgazdaságban egyazon területre. Ehhez pluszban hozzájárul az is, hogy a föld megművelésének formája is változik. A szántásos (forgatásos) talajművelés egyre inkább lecserélődik a forgatás nélküli művelésre, ahol az előbb említett növényi maradványokat nem tudják teljes mértékben a talajba dolgozni, ezzel kiváló táptalajt hagyva a föld felszínén maradt növényi maradványokon a fuzárium kitartóképleteinek a következő évben a fertőzéshez. Természetesen ebben az esetben a fenntartható gazdálkodás jegyében fokozottabban kell védekezni az összes gombabetegség ellen is.

A fuzáriummal szembeni, nem megfelelő védekezés komoly hatással lehet az emberi egészségre is. A mikotoxin szélsőséges esetben súlyos máj-, vagy vesekárosodást, de akár daganatos megbetegedéseket is okozhat, miközben nagy veszélyt jelent a fenntartható gazdálkodásra is.

Mérlegelnünk kell, hogy egészségünk szempontjából mivel veszítünk többet. Egy toxinnal szennyezett kenyér, vagy egy növényvédelmi kezelésen átesett gabonából készült pékáru elfogyasztása a veszélyesebb számunkra? Utóbbi esetben előfordulhat, hogy minimális mennyiségű szermaradék megtalálható a gabonán, ám ez a technológia előírásait betartva, mindig az engedélyezett határérték alatt marad, amelynek semmiféle, az emberi egészségre gyakorolt hatása nincsen. Az előállítást ezzel párhuzamosan szigorúan ellenőrzik a szakhatóságok. Így egészségünk szempontjából lényegesen kedvezőbb, ha toxinmentes élelmiszereket tudunk előállítani és fogyasztani a toxinnal szennyezett termékek helyett

– nyomatékosította Fogl Tamás.

Dr. Tóth Beáta, a NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály tudományos főmunkatársa szerint fuzárium szempontjából kockázatosnak mondható az idei év, hiszen májusban országszerte egy napon belül egymást követték a meleg, napsütéses és a rendkívül csapadékos órák – a meleg és párás időjárás pedig igen kedvező a fuzáriumok szaporodásához a mezőgazdaságban.

A NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya a szegedi Gabonakutatóban végez rezisztencia-kutatási kísérleteket. Egyik fő céljuk, hogy a jó terméshozam mellett, a kalászosok minél ellenállóbbak legyenek a fuzáriummal szemben. Munkájuk és előremutató kísérleteik segítik a fenntartható gazdálkodást is. Dr. Tóth Beáta évek óta részt vesz az őszi búza kalászfuzáriummal szembeni rezisztencia-nemesítésében.

A két utolsó jelentősebb fuzárium járvány 2010-ben és 2015-ben söpört végig Magyarországon. A fuzárium minden kalászosra veszélyt jelent a mezőgazdaságban. Az ősi gabonák bizonyos típusai ellenállóbbak, amiben a kalász morfológiai adottságai is szerepet játszanak. Ha egy kalász tömöttebb, vagy hosszabb szálkái vannak, könnyebben fertőződik meg. Idén is járványos évre számítunk, és sajnos a fuzárium felbukkanásáról szóló első jelentések már be is futottak hozzánk. Mivel szerencsére nem minden esztendőben van járvány, ezért szükséges a nemesítési törzsek, fajtajelöltek, fajták mesterséges fertőzési kísérletekben történő vizsgálata. Ilyenkor egy kórtani tenyészkertben a búza virágzásakor gombaszuszpenziót juttatunk a virágzó kalászok felszínére, majd a tünetek vizuális felvételezése mellett mérjük a fertőzött minták DON toxin tartalmát. Ezzel a célunk az, hogy minden évben tesztelni tudjuk a kalászos genotípusok ellenállóságát, és ne csak a járványos esztendőkben álljon rendelkezésünkre ellenállósági adat. A nemesítési folyamat ugyanis évekig tart. Az állami bejelentés előtt álló, már fejlett törzseket legalább három évig vizsgáljuk. A NÉBIH-hez való bejelentés után újabb hároméves vizsgálat következik. A többéves vizsgálat alapján, meg tudjuk adni egy skálán az egyes új fajták fuzáriummal szembeni ellenállósági szintjét

– fejtette ki a szakember.

Dr. Tóth Beáta nem győzi hangsúlyozni, hogy a nemesítés a kalászosoknál is egy rendkívül összetett folyamat. Amikor egy olyan fajtát találnak, ami a fuzáriummal szemben a többinél jóval ellenállóbb, még nem nyugodhatnak meg. Ha ez a fajta nem hozza az elvárt hozamot, vagy lényegesen rosszabbul viseli a szárazságot, nem sikerült a kívánt célt elérni a kutatóknak és a fajta nem jelenik meg a mezőgazdaságban.

„Rezisztencia-nemesítés esetén mindig arra törekszünk, hogy a fuzárium-ellenállóság mellett a kalászosokat megtámadó többi gombával szembeni ellenállóságot is erősítsük. A fuzárium-ellenállósággal kapcsolatos kutatások már az 1970-es években megkezdődtek, és vannak biztató eredményeink, azonban egyelőre a fenntartható gazdálkodás érdekében a növényvédőszeres kezelést nem szabad kihagyni a gazdáknak. Célunk, hogy a fuzáriummal szembeni ellenállóképesség növelésével egy idő után csökkenjen a fungicidek (gombaölő szerek) használata, de jelen állás szerint ezt teljesen elhagyni a mezőgazdaságban a jövőben sem szabad. A jövő a precíziós gazdálkodásé, amely többek között abban is segít a gazdáknak, hogy meghatározza, hogy a termőföldjükön mekkora területen, egy táblán belül pontosan hova, és milyen mennyiségben kell kibocsátaniuk a növényvédő szereket. A precíziós mezőgazdaság és a fuzáriummal szembeni ellenállóság növelése kéz a kézben járnak, ami végső soron mind a fungicidek használatának csökkentéséhez és a fenntartható gazdálkodás sikeréhez járul hozzá” – mondta Dr. Tóth Beáta.

Magyarországon elsősorban a Fusarium graminearum-ot tartják felelősnek a kalászosok fertőzéséért, de a gombanemzetség más fajai is képesek mikotoxint termelni. Jó hír azonban, hogy ha a Fusarium graminearum-mal szemben megtalálják a legellenállóbb kalászos gabonát, az a többi fuzárium gombafajtának is ugyanolyan hatékonysággal áll majd ellen, ami nagyban segíti majd a fenntartható gazdálkodást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

földek

gazdaság

fuzárium

gombaölőszer

gomba

haszonnövény

betegség