Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Világgazdaság   
  Megosztom
Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Annak ellenére, hogy az idei szilvatermés átlagosnak mondható, és a feldolgozóiparra szánt gyümölcs ára egész júliusban viszonylag alacsony – kilónként nettó 35-50 forint – a pálinkafőzők a korábbi években tapasztaltnál jóval kisebb mennyiséget vásárolnának meg – írja a Világgazdaság.

Az alacsony ár részben a pálinkások szerény érdeklődésének következménye, aminek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint több oka is van. Egyrészt a főzdék tavaly bevásároltak az akkor is olcsó alapanyagból, másrészt az adóemelés miatt a pálinkák iránti kereslet is visszaesett. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyes tételeknél a szárazanyag-tartalom valamelyest elmarad a szokásostól, valószínűleg az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt.

Ezek alapján a FruitVeB 60-65 ezer tonnára, vagyis a sokéves átlag körülire becsüli az idei termésmennyiséget, ami 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az idei szilvaszezon július elején kezdődött, amikor közepes-jó árszínvonal alakult ki. A Németországba szánt exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.

Az északkeleti termőtájak szilvaszüreteinek beindulása után az árak zuhanni kezdtek, és júliusban bedugult a piac: a frisspiaci nettó termelői árak sok helyen 30-50 forintra csökkentek. Ennyiért már betakarítani sem érdemes az árut, egyes tételek pedig eladhatatlanná váltak – mondta Apáti Ferenc, aki szerint az egyéni értékesítést választó vagy arra kényszerülő kistermelőknek komoly értékesítési gondokkal kell szembenézniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilva

pálinka

gyümölcs

árcsökkenés

szilvapálinka

mezőgazdaság