Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Világgazdaság   
  Megosztom
Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Annak ellenére, hogy az idei szilvatermés átlagosnak mondható, és a feldolgozóiparra szánt gyümölcs ára egész júliusban viszonylag alacsony – kilónként nettó 35-50 forint – a pálinkafőzők a korábbi években tapasztaltnál jóval kisebb mennyiséget vásárolnának meg – írja a Világgazdaság.

Az alacsony ár részben a pálinkások szerény érdeklődésének következménye, aminek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint több oka is van. Egyrészt a főzdék tavaly bevásároltak az akkor is olcsó alapanyagból, másrészt az adóemelés miatt a pálinkák iránti kereslet is visszaesett. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyes tételeknél a szárazanyag-tartalom valamelyest elmarad a szokásostól, valószínűleg az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt.

Ezek alapján a FruitVeB 60-65 ezer tonnára, vagyis a sokéves átlag körülire becsüli az idei termésmennyiséget, ami 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az idei szilvaszezon július elején kezdődött, amikor közepes-jó árszínvonal alakult ki. A Németországba szánt exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.

Az északkeleti termőtájak szilvaszüreteinek beindulása után az árak zuhanni kezdtek, és júliusban bedugult a piac: a frisspiaci nettó termelői árak sok helyen 30-50 forintra csökkentek. Ennyiért már betakarítani sem érdemes az árut, egyes tételek pedig eladhatatlanná váltak – mondta Apáti Ferenc, aki szerint az egyéni értékesítést választó vagy arra kényszerülő kistermelőknek komoly értékesítési gondokkal kell szembenézniük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilva

pálinka

gyümölcs

árcsökkenés

szilvapálinka

mezőgazdaság