Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Világgazdaság   
  Megosztom
Befellegzett a szilvapálinkának: hoppon maradnak a termesztők?

Annak ellenére, hogy az idei szilvatermés átlagosnak mondható, és a feldolgozóiparra szánt gyümölcs ára egész júliusban viszonylag alacsony – kilónként nettó 35-50 forint – a pálinkafőzők a korábbi években tapasztaltnál jóval kisebb mennyiséget vásárolnának meg – írja a Világgazdaság.

Az alacsony ár részben a pálinkások szerény érdeklődésének következménye, aminek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint több oka is van. Egyrészt a főzdék tavaly bevásároltak az akkor is olcsó alapanyagból, másrészt az adóemelés miatt a pálinkák iránti kereslet is visszaesett. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyes tételeknél a szárazanyag-tartalom valamelyest elmarad a szokásostól, valószínűleg az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt.

Ezek alapján a FruitVeB 60-65 ezer tonnára, vagyis a sokéves átlag körülire becsüli az idei termésmennyiséget, ami 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az idei szilvaszezon július elején kezdődött, amikor közepes-jó árszínvonal alakult ki. A Németországba szánt exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.

Az északkeleti termőtájak szilvaszüreteinek beindulása után az árak zuhanni kezdtek, és júliusban bedugult a piac: a frisspiaci nettó termelői árak sok helyen 30-50 forintra csökkentek. Ennyiért már betakarítani sem érdemes az árut, egyes tételek pedig eladhatatlanná váltak – mondta Apáti Ferenc, aki szerint az egyéni értékesítést választó vagy arra kényszerülő kistermelőknek komoly értékesítési gondokkal kell szembenézniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilva

pálinka

gyümölcs

árcsökkenés

szilvapálinka

mezőgazdaság