Hiába csökkent a szocho, csak kevés magyar melós fizetése emelkedett

24.hu   
  Megosztom
Hiába csökkent a szocho, csak kevés magyar melós fizetése emelkedett

"Mindenkinek járhat 2 százalékos alapbéremelés, amennyiben július 1-jétől 2 százalékkal csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulás adó" - reagálta a 24.hu megkeresésére még márciusban a Borsodchem. Ennek ellenére, bár valóban csökkent, 19,5 százalékról 17,5 százalékra, mégsem kapta meg mindenki a beígért emelést a nagyvállalatnál. De a szakszervezet szerint máshol sem a munkavállalóknál landolt az adócsökkentés.

A Borsodchem friss tájékoztatása szerint valóban nem mindenkire terjedt ki a nyári béremelés. A cég azt írta a lapnak, a 2 százalékos alapbéremelést a bérmegállapodásban foglaltak szerint hajtották végre, és az valóban tartalmaz egy – az éves béremelés maximális mértékére meghatározott – korlátot a vezetői szintekre, valamint a beosztott állomány legmagasabb fizetéssel rendelkező munkavállalóira. Tájékoztatásuk szerint azoknak az aránya, akik nem vagy csak részben – a bérmegállapodásban meghatározott határig – részesültek a júliustól hatályos 2 százalékos többletbéremelésből, alig haladja meg a dolgozói létszám 1 százalékát. Ez nagyjából 30 embert jelenthet.

Máshol sem volt emelés

A munkavállalók nagy részét érintő évközi béremelés egyáltalán nem számít általánosnak. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerint előfelmérésük azt mutatta, hogy a cégek kevesebb mint harmada (32%) fordíthatja részben vagy egészben béremelésre a szociális hozzájárulási adó csökkentését. Közülük volt, aki úgy tervezte, bónuszt csinál a 2 százalékos szochocsökkentésből, amit év végén bizonyos feltételek mellett lesz adható, volt, aki 1 százalékot tervezett csak a munkavállalóknak adni, és voltak, akik a teljes 2 százalékot béremelésre tervezték fordítani. Viszont a felmérésből következően 68 százalék semmilyen formában nem számolt azzal, hogy a dolgozóknak átadna a munkáltatói terhek csökkentéséből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borsodchem

béremelés

fizetés

fizetésemelés

szocho

szocho-csökkentés

szociális hozzájárulás adó

adócsökkentés

szakszervezet

vasas szakszervezeti szövetség

lászló zoltán