Minőségi italok, növekvő bevétel: egyre jobb a magyar söripar

Világgazdaság   
  Megosztom
Minőségi italok, növekvő bevétel: egyre jobb a magyar söripar

A hazai sörfőzdék összesített árbevétele meghaladta a 166 milliárd forintot tavaly, az adózott eredményük pedig 4,57 milliárd forintra ugrott. Tavaly 109 vállalkozás gyártott sört Magyarországon, amelyek együttesen 2161 dolgozót foglalkoztattak. A 2017-es évhez képest hattal több cég adott 47-tel kevesebb embernek munkát – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból.

A legfirssebb adatok alapján a magyar sörfőzdék árbevétele összesen 166,49 milliárd forint volt 2018-ban, míg ez 2017-ben 145,53 milliárd volt. Ha az adózott eredményeket vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy 2018-ban 4,57 milliárd volt a bevétel, míg 2017-ben jóval kevesebb, csupán 189 millió forint.

A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a forgalom 14,4 százalékkal nőtt, a profit pedig a 24-szeresére ugrott. Némileg torzíthatja az összképet, hogy 13 gyártó nem adott le beszámolót a 2018-as tevékenysége után. 2017-ben még csak hét ilyen cég volt.

Az Opten nyilvántartása szerint a működő sörüzemek 74,3 százaléka - összesen 81 vállalkozás - 100 millió forint alatti árbevételt könyvelt el. A cég szerint az elszámolást nem adó, 13 főzde is hasonlóképp áll, így ezeket is beleszámolták a csoportba, így ezekkel együtt a 86,2 százalékos hányad pontosabb képet ad.

Érdekességként kiemelték azt is, hogy az ebbe a csoportba tartozó üzemek átlagosan csak két-három alkalmazottal működnek, míg a tizenegy, 100 millió és 1 milliárd forint közötti forgalmat lebonyolító gyár már egyenként 19-20 fős állományt alkalmaz.

Milliárdos forgalmú cég mindössze négy van:

  • a Dreher (59,77),
  • a Heineken Hungária (59,18),
  • a Borsodi (40,88) és
  • a Pécsi Sörfőzde (2,65)

Ezek a gyárak együttesen 1702 embernek adnak munkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sör

sörgyár

magyarok

sörfogyasztás