Hamarosan beindul az egyetlen magyar cukorgyár: jóval kevesebb cukor lesz idén

Agrárszektor   
  Megosztom
Hamarosan beindul az egyetlen magyar cukorgyár: jóval kevesebb cukor lesz idén

Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi. A munkát 235 állandó és 40-50 ideiglenes dolgozó három műszakos, négy csoportos munkarendben végzi - mondta el a Magyar Cukor Zrt. igazgatósági tagja, Kovács Gergely.

A gyár ellátásához tavasszal a tavalyinál 3 ezer hektárral kisebb területen, 11 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami azt jelenti, hogy 21,4 százalékos a csökkenés (ennek oka az alacsony cukorrépaár - agrárszektor.hu). Ugyanakkor az elmúlt öt év átlagát meghaladó, 65-70 tonna termés várható hektáronként - jegyezte meg Kovács Gergely. Szólt arról, hogy a cukorgyárban az elmúlt évben elsőbbséget élveztek az energiafelhasználást csökkentő, az üzembiztonságot és a versenyképességet növelését célzó beruházások, mint a kazánpark egy részének nagyjavítása, a folyamatirányító rendszer részleges korszerűsítése, vagy a csomagolóüzem bővítése.

Kovács Gergely a piaci kilátásokról azt mondta: a cukorpiac válságos helyzetbe került a 2017. októberi kvótaeltörlés után. A cukorgyárak száma 35-40 százalékkal csökkent az Európai Unióban (a kapacitások kényszerű szűkítése miatt - agrárszektor.hu), az elmúlt időszak történései azonban az árak növekedésére, és ennek folytán optimizmusra adnak okot.

Tavaly az unió ugyanannyi cukrot exportált, mint amennyit importált, azaz nem érkezett többletcukor a világpiacról - mutatott rá az igazgatósági tag. Hozzátette, ma az unióban egymillió tonnával kevesebb cukor van, mint az elmúlt év hasonló időszakában és számos versenytársuk döntött termelőkapacitása csökkentése mellett, többen cukorgyárak bezárását jelentették be a közelmúltban. Kiemelte, hogy a változó klimatikus viszonyok, a cukorrépatermesztésben használt növényvédő szerek további korlátozása a korábbinál sokkal kitettebbé teszi a cukorrépa termesztését.

E tényezők együttes hatására a cukorárak emelkednek, megteremtve az esélyt, hogy a cukorrépatermesztés és a cukorgyártás rentábilis legyen Európában és azon belül Magyarországon is

- fogalmazott Kovács Gergely. A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák Agrana-csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcspreparátumok tekintetében. Az Agrana világszerte 58 termelőüzemben mintegy 9230 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,4 milliárd euró. Az Agrana Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor-előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cukorrépa

cukor

gyár

feldolgozás