Felkapaszkodóban a magyar sertéságazat: 42 százalékkal nőtt az export

MTI   
  Megosztom
Felkapaszkodóban a magyar sertéságazat: 42 százalékkal nőtt az export

Közel 18,9 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben a sertéstartók állatjóléti többletvállalásainak támogatására, amely a több milliárd forintos uniós forrásokkal hozzájárul a sertéságazat versenyképességének növeléséhez, mondta Nagy István agrárminiszter a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik szakmai konferenciáján.

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) és a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) rendezvényén az agrárminiszter létfontosságúnak nevezte a magyar házi sertésállomány megóvását az afrikai sertéspestistől (asp), ezért jelentős forrást is biztosítottak az állatjóléti többletvállalásokra a nemzeti költségvetésből.

Tavaly számos Európai Unión kívüli ország importkorlátozást vezetett be a magyar vaddisznó állományokban megjelenő afrikai sertéspestis miatt. Ennek következtében a Magyarországon hizlalt sertésállomány 10 százalékából készült sertéshús piaca, egyik napról a másikra, elveszett. A tárcavezető a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján ismertette: a magyarországi sertésállomány 2 millió 839 ezer példányt tett ki június végén. 2019 első fél évében a hazai élősertés-kivitel, az előző évi mennyiséghez képest, 42 százalékkal nőtt. Ez egyrészt annak tudható be, hogy a Romániában kitört asp járvány miatt a szomszédos ország csaknem kétszeresére növelte a Magyarországról vásárolt sertések volumenét.

Ugyanebben az időszakban az ország élősertés-behozatala 18 százalékkal csökkent. Az idei év első felében értékesített sertéshús mennyisége és értéke egyaránt 34 százalékkal nőtt a 2018. első fél évhez képest, mondta el Nagy István.

A magyarországi sertésárak követik az európai, főleg a németországi árakat. A növekvő alapanyagárak a feldolgozóipar számára komoly kihívásokat jelentenek. Mind az exportlehetőségek kiaknázása, mind a belföldi piaci pozíció erősítése érdekében az ágazatnak forrásra van szüksége.

A 2014-2020-as időszakban 300 milliárd forint jut az élelmiszeripari ágazatnak. A megítélt támogatásokat tekintve ez a célkitűzés már a 2018. év végére teljesült, év végére pedig meghaladja a 350 milliárd forintot. Emellett közel 200 sertéstartó telep korszerűsítésére 29 milliárd forintot kötöttek le 2014-2020 között a vidékfejlesztési programban. A sertéshízó állatjóléti támogatást tavaly 9,1 milliárd forintos kerettel, míg ugyanezen évben a tenyészkoca állatjóléti támogatást több, mint 8,6 milliárd forintos összeggel hirdették meg.

Még elérhető az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására fordítható nemzeti támogatás, amelyre 2018-ban közel 12 milliárd forintot fordítottak. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására fordítható nemzeti támogatás pedig 4,4 milliárd forintot jelent a sertéságazatnak, ismertette Nagy István.

A miniszter kiemelte, hogy mindezek mellett az élelmiszeripari támogatási források is érintették az ágazatot. A nagyvállalati beruházási támogatás, mint program részeként a húskészítmények előállítására közel 2 milliárd forint, a húsfeldolgozás szakágazathoz pedig közel 900 millió forint támogatás köthető. Az élelmiszerbiztonság mellett az agrártárca kiemelt szerepet szán a sertéshús fogyasztásának külföldi és belföldi ösztönzésére, amelyre 2018-2019-ben 460 millió forintot fordít.

A támogatásoknak köszönhetően a sertéstartó vállalkozások pénzügyi helyzete folyamatosan javult az elmúlt években. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikában az ország célja, hogy a jelenlegi támogatások többségét hasonló feltételek mellett megtartsa.

Egyre fokozottabb figyelmet kell fordítani a járványvédelemre, ebben hangsúlyos szerepe van a felelős állattartói magatartás erősítésének. Ennek elérése érdekében kezdeményezték az agrártárcánál pályázat kiírását sertéstelepeknek hullaégetők beszerzésére is. A két szervezet további stratégiai céljaihoz sorolta még a sertéstelepek minősítő rendszerének kialakítását, valamint a Kiváló Magyar Sertéshús védjegy és a húsminősítés megújítását is, mondta el Horváth István.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

sertéshús

sertéspestis

támogatás

húsipar