Egekben a gesztenye ára: hiába a bőséges termés, ha túl drágán kínálják

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a gesztenye ára: hiába a bőséges termés, ha túl drágán kínálják

A talaj és a klíma is kedvez az Alpokalján a gesztenyének, így érthető, hogy a hagyományos lőveri kertekben és a soproni erdő alatti ültetvényeken is jól érzi magát a gyümölcs. Tavaly sokan panaszkodtak, hogy kevesebb lett a termés, ráadásul a bélállománya sem volt maradéktalanul egészséges, idén azonban jó hírt mondtak a gazdák: bőséges és kiváló minőségű a gesztenye - írja a Kisalföld.

Tavaly sok gesztenyében volt barnulás, most nem tapasztaltunk ilyet. Az idei nyár kedvezett a gesztenyének, jókor kapta az esőt és a meleget

- fejtette ki a portálnak Nagy Barnabás őstermelő. Mint mondta a soproni gesztenyének jó híre van a piacon. Nem csak a hazai vásárlók kedvelik a terményt, de gyakran jönnek át Ausztriából is vásárlók. Hangsúlyozta azt is, hogy számos cukrászda is fontos alapanyagként tekint a gesztenyére.

Az idei termés jónak mutatkozik, de a termelők mégsem örülhetnek: továbbra is drága csemege. Már a termelők is ezer forint körül adják az extra nagy maróni kilóját, és a kis szemű is legalább hatszáz forint. A piacon ennél jóval többe kerül, kereskedőknél pedig még drágább.

A Kutyahegy oldalában neveli huszonkét fáját Szabó János Zsolt, a termést a piacon kínálta. Az általa nevelt terményt két csoportban árulja, csecsemőökölnyi gesztenyét 1600 forintért, a sütni való kilóját pedig 1400 forintért adta.

Főleg a magyar vásárlók viszik, de van osztrák vevőm is. Ausztriában nagyon drága csemege a gesztenye, a legolcsóbb helyen is tíz euróért láttam. Ma jöttem ki először, de úgy tűnik, bár árulunk többen is, nem fog rajtam maradni

- mesélte az őstermelő.

A soproni piacon pedig tényleg széles a választék geszetenyéből. Ahogy a lap írja, legolcsóbban ezer forintért kínálták a szép szemek kilóját, bár ez elég apró volt. A közepes, sütni való gesztenye ára volt változatosabb, 1200-tól 1600-ig változott, az extra nagy maróniért pedig akár 1800 forintot is elkértek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sopron

győr-moson-sopron megye

gesztenye

termés

gesztenye termés