Fogyatkoznak a háziorvosok: több száz praxis betöltetlen

hvg.hu   
  Megosztom
Fogyatkoznak a háziorvosok: több száz praxis betöltetlen

Elöregedőben van a hazai háziorvosi társadalom, ráadásul míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402. A legrosszabb a helyzet jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében van.- számolt be az róla a HVG.

Mint írták, egyre nagyobb probléma az üres praxisok betöltése hiszen, míg 2010-ben a praxisok 53 százalék volt tartósan, 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékra ugrott.

Ebben az évben sem volt kedvező változás. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint 399 betöltetlen praxis van Magyarországon. A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megye van. Borsodban 52, Békés megyében pedig 32 praxis betöltetlen. Hasonlóan nagy a probléma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol 29 praxis betöltetlen, valamint Bács-Kiskun mgyében ahol pedig 28 üres hely van.

A legfrissebb zárszámadási fejezeti melléklet alapján 2018-ban a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, a maradék 10 százalék pedig 42 évnél fiatalabb. A kimutatás szerint az orvosok átlagéletkora 64 év volt. A korábbi években is hasonló eredmények születtek, így az látszik, hogy ez a folyamat szintén az elöregedésről árulkodik.

Eközben viszont van olyan orvos, aki tíz helyen dolgozik egyszerre

A Portfolio közben arról számolt be, hogy van olyan orvos, aki egyszerre több helyen is dolgozik. Mint írják, az egészségügyi intézmények fenntarthatóságának problémájáról, az adósságállomány okairól, a lehetséges struktúráról tartott előadást Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Hungaromed keretében zajló Medicina Fórumon. Az államtitkár arról számolt be, hogy melyek azok az okok, amelyek a közintézmények adósságának felhalmozódásához járulnak hozzá.

  • Ilyen problémák többek közt a rendszeres kódkarbantartás hiánya, valamint hogy a területi ellátási kötelezettség nincs összhangban az intézmények teljesítményvolumen-korlátjával.
  • Emellett kialakult egy bérspirál a szakorvosi migráció következtében. Erre jó példa az, hogy adataik szerint az orvosok zöme, 90 százaléka 1-2 helyen vállal munkát, de akad olyan (ők a csúcstartók), aki 9 vagy 10 intézményben is dolgozik egyszerre.
  • További probléma az, hogy az amortizáció és eszközpótlás nem épül be a finanszírozásba.
  • De vannak hiányosságok az intézményvezetésben és a beszállítói árak kitettek az árfolyam mozgásának.

Az államtitkár a megoldási lehetőségeket is vázolta, a minőség és hatékonyság együttes javításában látja a lehetőséget. Megemlítette a kihasználatlan kapacitások átcsoportosítását, a szakma specifikus centralizációt és célzott átszervezést, az alapellátás és járóbeteg ellátás erősítését, a praxisközösségek kiterjesztését, a krónikus kapacitások átalakítását.

A finanszírozás hiányosságai kapcsán kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer az eseményt, beavatkozást finanszírozza, de hogy a betegre nézve ez milyen következményekkel jár, már nem figyeli a rendszer. Nincs "bundle payment".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orvoshiány

praxis

munkaeropiac

munkaerőhiány

vidék

borsod-abaúj-zemplén megye