Ez lehet a vidék sorsa: rettenetes jövő felé haladunk

24.hu   
  Megosztom
Ez lehet a vidék sorsa: rettenetes jövő felé haladunk

Elsorvad a vidék, az élővilág kiüresedik, sok őshonos fajunk eltűnik, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni. A jövőkutatás célja, hogy felkészüljünk a változásra, és megpróbáljuk a káros változásokat fékezni - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, fontos lenne tudnunk arról, hogy a napjainkban megélt környezeti válságot, akár csak a klímaváltozást, a biodiverzitás csökkenését, élőhelyek eltűnését, inváziós fajok egyre nagyobb térhódítását tekintve merre haladunk, mi vár ránk a jövőben.

A jövőt ugyanis képesek vagyunk formálni, ha tudjuk, de legalábbis megalapozottan sejtjük, mivel kell majd szembesülnünk. A társadalomtudományokban a jövőkutatás idehaza elfogadott diszciplína, a természettudományok terén is nagy lenne rá az igény a „gyakorlati oldal részéről"

- emelte ki Dr. Báldi András tudományos tanácsadó, az Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője a Magyar Természettudományi Társulat Csalások, csúsztatások, csalafintaságok a tudományban című konferencián tartott előadásában. A fontos változásokat felismerve indították el a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 projektet, amely összefoglalásának publikálása a napokban várható.

A kutatók szerint nem túl fényes jövő vár hazánkra. A vidék fokozatosan leépül, elnéptelenedik. Előre persze nem lehet tudni, hogy a lakosság hány százaléka él majd 30 év múlva sok tíz- vagy százezres városokban, de az elég valószínű, hogy a mai „falusi idill” háztájival, apró kis gazdaságokkal legfeljebb mutatóban marad. A természeti környezet is nagy mértékben átalakul

- írja a portál.

Eltűnik a biológiai sokféleség, a változatosság, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni.

- emeli ki Dr. Báldi András.

Európa elég forrást biztosít a természetvédelem számára ahhoz, hogy megvédje azt a néhány karizmatikus fajt, amit meg akar védeni; ilyenek a medvék, farkasok, hiúzok, vagy például a nagy ragadozó madarak, egyes ritka virágok, stb. Lesznek majd egyes apró élőhelyszigetek, megőrzött vagy rekonstruált ökoszisztémák, ahol sikerül őket megőrizni és bemutatni: íme, itt vannak

- folytatta a kutató, aki úgy véli elszórva lesznek még vadgazdaság szempontjából fontos fajok, őz, szarvas, róka, fácán, vaddisznó. De a fajok pusztulását csak akor veszik észre az emberek, ha erre felhívják valahol a figyelmüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidék

jövő

kutatás