Terjed az afrikai sertéspestis a Dunántúlon: ezek az új fertőzött területek

HelloVidék   
  Megosztom
Terjed az afrikai sertéspestis a Dunántúlon: ezek az új fertőzött területek

Mind a házi sertések gazdáinak, mind a vadászoknak szigorú utasításokat kell betartani a kormányhivatal döntésének értelmében. A vírust eddig csak vaddisznókban mutatták ki, és emberre egyáltalán nem veszélyes - írja a kemma.hu.

A lap szerint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Dömös, Kesztölc, Piliscsév és Pilismarót teljes területét afrikai sertéspestissel fertőzött területnek nyilvánította egy októberi határozatában. Az utasítás szerint rendkívül szigorú előírások vonatkoznak mind a sertéstartókra, mind a vadászokra. A határozat indoklása szerint az új területek átminősítésére azért volt szükség, mert a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest-Budakeszi Erdészetének Nagyvaddisznósi vadaskert területén felbukkant a betegség, az országos főállatorvos utasítása szerint ezen négy település fertőzött területté nyilvánítása indokolt.

A határozat szerint megfigyelési zárlatot kell elrendelni a terület sertéstartó telepeire: az állatokat és a telepeket korcsoport szerinti nyilvántartásba kell venni. Lényeges, hogy a házi sertéseket olyan szabályok szerint kell tartani, hogy azok ne érintkezhessenek vaddisznóval. A telepek ki- és bejáratánál kéz és lábfertőtlenítő eszközt kell elhelyezni, melyet folyamatosan kell működtetni. Amellett, hogy minimálisra kell korlátozni a seréstelepek forgalmát, mindenki köteles betartani az afrikai sertéspestisvírus elhurcolásának megelőzésére hozott hatósági intézkedéseket. Aki vaddisznóval érintkezett, csak átöltözés és hatósági állatorvos által előírt fertőtlenítés után mehet be a sertéstartó gazdaságba.

A határozat szerint, ha egy házi sertés elhullik vagy megbetegszik, haladéktalanul értesíteni kell a hatósági állatorvost, aki mintát vesz az elhullott sertésből. Azt is be kell jelenteni, ha valaki saját célra kíván egy sertést levágni. A bejelentés után a járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt húsvizsgálat, illetve virológia vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról. Ha valaki elhullott vaddisznót talál, annak kötelessége ezt bejelenteni a járási hivatalnak, ahol intézkednek a mintavételről és a minta laboratóriumba küldéséről.

A lap megemlékezik róla, hogy a sertéspestis 2018 áprilisa óta van jelen Kelet-Magyarországon. Azóta nagyjából 2000 elhullott vaddisznóról tudnak, melyek a kór következtében pusztultak el. A betegség emberre nem veszélyes, azonban házi sertésekre könnyen átterjedhet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vírust a kirándulók is terjeszthetik, így lehetőség szerint ne látogassák az érintett területeket. Általánosságban is fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszer-hulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alapos tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

asp

afrikai sertéspestis

betegség

házi sertés

sertés

vírus