Terjed az afrikai sertéspestis a Dunántúlon: ezek az új fertőzött területek

HelloVidék   
  Megosztom
Terjed az afrikai sertéspestis a Dunántúlon: ezek az új fertőzött területek

Mind a házi sertések gazdáinak, mind a vadászoknak szigorú utasításokat kell betartani a kormányhivatal döntésének értelmében. A vírust eddig csak vaddisznókban mutatták ki, és emberre egyáltalán nem veszélyes - írja a kemma.hu.

A lap szerint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Dömös, Kesztölc, Piliscsév és Pilismarót teljes területét afrikai sertéspestissel fertőzött területnek nyilvánította egy októberi határozatában. Az utasítás szerint rendkívül szigorú előírások vonatkoznak mind a sertéstartókra, mind a vadászokra. A határozat indoklása szerint az új területek átminősítésére azért volt szükség, mert a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest-Budakeszi Erdészetének Nagyvaddisznósi vadaskert területén felbukkant a betegség, az országos főállatorvos utasítása szerint ezen négy település fertőzött területté nyilvánítása indokolt.

A határozat szerint megfigyelési zárlatot kell elrendelni a terület sertéstartó telepeire: az állatokat és a telepeket korcsoport szerinti nyilvántartásba kell venni. Lényeges, hogy a házi sertéseket olyan szabályok szerint kell tartani, hogy azok ne érintkezhessenek vaddisznóval. A telepek ki- és bejáratánál kéz és lábfertőtlenítő eszközt kell elhelyezni, melyet folyamatosan kell működtetni. Amellett, hogy minimálisra kell korlátozni a seréstelepek forgalmát, mindenki köteles betartani az afrikai sertéspestisvírus elhurcolásának megelőzésére hozott hatósági intézkedéseket. Aki vaddisznóval érintkezett, csak átöltözés és hatósági állatorvos által előírt fertőtlenítés után mehet be a sertéstartó gazdaságba.

A határozat szerint, ha egy házi sertés elhullik vagy megbetegszik, haladéktalanul értesíteni kell a hatósági állatorvost, aki mintát vesz az elhullott sertésből. Azt is be kell jelenteni, ha valaki saját célra kíván egy sertést levágni. A bejelentés után a járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt húsvizsgálat, illetve virológia vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról. Ha valaki elhullott vaddisznót talál, annak kötelessége ezt bejelenteni a járási hivatalnak, ahol intézkednek a mintavételről és a minta laboratóriumba küldéséről.

A lap megemlékezik róla, hogy a sertéspestis 2018 áprilisa óta van jelen Kelet-Magyarországon. Azóta nagyjából 2000 elhullott vaddisznóról tudnak, melyek a kór következtében pusztultak el. A betegség emberre nem veszélyes, azonban házi sertésekre könnyen átterjedhet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vírust a kirándulók is terjeszthetik, így lehetőség szerint ne látogassák az érintett területeket. Általánosságban is fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszer-hulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alapos tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

asp

afrikai sertéspestis

betegség

házi sertés

sertés

vírus