Kiderültek a tervek: ennyi lehet 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Kiderültek a tervek: ennyi lehet 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum

A jövő évi minimálbérek korábban rögzített mértékének felülvizsgálatáról,valamint az állami cégek alkalmazottainak keresetrendezéséről is megkezdődnek a tárgyalások a következő napokban. A kötelező legkisebb keresetek 2020-ra esedékes nyolcszázalékos emelésénél nagyobb mérték meghatározott mutatókhoz kötött. Az állami cégeknél pedig lejárt a korábbi bérmegállapodás, ezért újabb, akár többéves rendezésről állapodhatnak meg a partnerek, a járulékcsökkentést pedig új képlettel számolhatják - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint egyeztetések kezdődnek az elkövetkezendő napokban a legalacsonyabb keresetekről, a rövidített vasárnapi nyitvatartásról, járulékcsökkentésekről és az állami cégek bérhelyzetéről. Mind a garantált bérminimum, mind a minimálbér 8 százlékkal emelkedhet az idei évhez hasonlóan. A minimálbér 2020-ban 149 ezer forintról 161 ezer forintra, a garantál bérminimum pedig 195 ezer forintból 210 600 forintra emelkedik. Ezek a fizetések bruttóban értendőek. A konkrét intézkedés azonban most még nem várható, mert csak jövőre ismerhetőek meg az új egyeztetéshez szükséges gazdasági mutatók - például az infláció, GDP-növekedés, termelékenység makrogazdasági adatai. Amennyiben ezek eltérnek a tavaly decemberben kötött megállapodástól, akkor új tárgyalások kezdődnek.

A munkaadók szerint elegendő a minimálbér tervezett emelésének mértéke, mivel a munkaadók általában magasabb béren foglalkoztatják a munkavállalókat. A bruttó átlagkereset 10 százalék feletti emelkedése ezt támasztja alá érvelésük szerint. Az állami cégek munkavállalói 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést kaptak a 3 éves bérmegállapodás szerint. A vasútnál, a postánál és a Volánnál eltérő egyezségek születhetnek, de a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén részt vevők előnyösnek tartják a többéves, kiszámítható, a nemzetgazdaság átlagkereset-emelkedését meghaladó felzárkóztatást, mivel így sikeresebben meg tudják tartani a munkaerőt és zavartalanul fenntarthatják a közszolgáltatások minőségét. Ezek a vállalatok önerőből nem lennének képesek nagyobb emelést végrehajtani, az állam segítségére szorulnak.

A portál információi szerint a kereskedelmi munkaadók rövidítenék a vasárnapi nyitvatartást is. Az önkéntes javaslat ismét napirendre kerülhet a kormány és a versenyszfára konzultációs fórumán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

béremelés

minimálbér

kereset

fizetés

munkabér

garantált bérminimum

emelkedés