Ilyen még nem volt: ki nem találnád, kik készítik a szegedi kézműves bolt termékeit

MTI   
  Megosztom
Ilyen még nem volt: ki nem találnád, kik készítik a szegedi kézműves bolt termékeit

A közfoglalkoztatásban és szociális szövetkezetek által előállított, minőségi kézműves termékeket árusító bolt nyílt - az országban elsőként - a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében.

Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatal immár hatodik alkalommal szervezte meg a Közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt azzal a céllal, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás értékteremtő jellegét. Az évek során a rendezvény a kiállítók és a látogatók között is egyre népszerűbbé vált. Idén 24 közfoglalkoztató, valamint szociális szövetkezet és alapítvány kínálja a vásáron portékáit - közölte a szakember.

A kormányhivatal a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezettel létrehozta a Helyi-ség elnevezésű boltot, ahol egész évben elérhetők a közfoglalkoztatásban és szociális szövetkezetek által előállított termékek. A kormányhivatal épületében kialakított üzletben szörpök, gyümölcslevek, krémek, szószok, chutneyk, tésztaféléket, sajtok, ízesített joghurtok, édességek, kézimunkák várják a vevőket

- tudatta Juhász Tünde. Biczi Orsolya, a területi közigazgatás humánfejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos közölte, a kormányhivatal példaértékű kezdeményezéséhez 13 foglalkoztató csatlakozott.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárságának főosztályvezetője kifejtette, a közfoglalkoztatás 2011-es indulásakor még nem gondolták, hogy a program eredményeként minőségi termékek széles portfólióját kínáló bolt is nyílhat. A gazdasági válság időszakában 536 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez a szakpolitika és a gazdasági fejlődés eredményeként 243 ezerre csökkent. A kormányzati terv szerint a közfoglalkoztatotti létszám 2020-ra csökkent volna 150 ezer alá, de elképzelhető, hogy már az idei év végén sem éri el a 100 ezret. A többség a nyílt munkaerőpiacon talált állást, ezt mutatja, hogy a 20-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta elérte a 75 százalékot - ismertette a szakember.

Számos településen a helyi hagyományokon alapuló szociális szövetkezeteket hoztak létre, ezek közül - arányaiban - a legtöbb Csongrád megyében működik. A Belügyminisztérium a szövetkezetek foglalkoztatási aktivitásának fejlesztését, a termékek piacra jutását és marketingjét 12 milliárd forinttal támogatta - közölte Réthy Pál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bolt

kézműves

kézműves termék

közfoglalkoztatott

közfoglalkoztatás

szeged