Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

HelloVidék   
  Megosztom
Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

Elkezdték a lehalászást a Tolna megyei halastavakon, sőt van, ahol már be is fejezték. Idén a termelők közepes mennyiségre számítanak. A múlt évi, viszonylag magasabb felvásárlási árak után ismét jelentősen visszaesett a kereslet, annak ellenére, hogy ötszázalékos áfakörbe került a hal - írja a teol.hu.

A lap szerint a Tolna megyei halastavak zömében már befejeződött a lehalászás. A hal felvásárlási ára mélyponton van annak ellenére, hogy tavaly óta már az 5 százalékos áfakörbe tartozik a korábbi 27 százalékos áfa helyett. Tavaly sikeres évet tudhattak maguk mögött a halastavak gazdái, mert a 450 kilogrammonkénti árat 550-re emelték a csökkentett áfa miatt. Idén azonban ismét 450 forintos árra esett vissza a felvásárlás, ez pedig a kisebb termelők szerint alig fedezi az önköltséget.

Tavaly az export segítette a magyar termelőket, idén azonban a cseh és a lengyel haltermelők olcsóbban adják az árut, így ők kedvezőbb helyzetben vannak a külföldi piacokon. A lengyel és a cseh termelők azonban állami támogatást kapnak, ezért könnyen tudják eszközölni az árcsökkentést.

Magyarországon egy átlagos ember évente három kilogramm halat fogyaszt, ezzel szemben az uniós átlag 22 kilogramm. A hazai halfogyasztás nagy részét húsvétkor és karácsonykor fogyasztják el a magyarok, az üzletek a készlet több mint felét ebben az időszakban adják el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

felvásárlás

felvásárlási ár

áfacsökkentés

gazdaság

termelő

halpiac