Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

HelloVidék   
  Megosztom
Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

Elkezdték a lehalászást a Tolna megyei halastavakon, sőt van, ahol már be is fejezték. Idén a termelők közepes mennyiségre számítanak. A múlt évi, viszonylag magasabb felvásárlási árak után ismét jelentősen visszaesett a kereslet, annak ellenére, hogy ötszázalékos áfakörbe került a hal - írja a teol.hu.

A lap szerint a Tolna megyei halastavak zömében már befejeződött a lehalászás. A hal felvásárlási ára mélyponton van annak ellenére, hogy tavaly óta már az 5 százalékos áfakörbe tartozik a korábbi 27 százalékos áfa helyett. Tavaly sikeres évet tudhattak maguk mögött a halastavak gazdái, mert a 450 kilogrammonkénti árat 550-re emelték a csökkentett áfa miatt. Idén azonban ismét 450 forintos árra esett vissza a felvásárlás, ez pedig a kisebb termelők szerint alig fedezi az önköltséget.

Tavaly az export segítette a magyar termelőket, idén azonban a cseh és a lengyel haltermelők olcsóbban adják az árut, így ők kedvezőbb helyzetben vannak a külföldi piacokon. A lengyel és a cseh termelők azonban állami támogatást kapnak, ezért könnyen tudják eszközölni az árcsökkentést.

Magyarországon egy átlagos ember évente három kilogramm halat fogyaszt, ezzel szemben az uniós átlag 22 kilogramm. A hazai halfogyasztás nagy részét húsvétkor és karácsonykor fogyasztják el a magyarok, az üzletek a készlet több mint felét ebben az időszakban adják el.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

felvásárlás

felvásárlási ár

áfacsökkentés

gazdaság

termelő

halpiac