Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

HelloVidék   
  Megosztom
Bajban vannak a haltermelők: mélyponton a felvásárlási ár

Elkezdték a lehalászást a Tolna megyei halastavakon, sőt van, ahol már be is fejezték. Idén a termelők közepes mennyiségre számítanak. A múlt évi, viszonylag magasabb felvásárlási árak után ismét jelentősen visszaesett a kereslet, annak ellenére, hogy ötszázalékos áfakörbe került a hal - írja a teol.hu.

A lap szerint a Tolna megyei halastavak zömében már befejeződött a lehalászás. A hal felvásárlási ára mélyponton van annak ellenére, hogy tavaly óta már az 5 százalékos áfakörbe tartozik a korábbi 27 százalékos áfa helyett. Tavaly sikeres évet tudhattak maguk mögött a halastavak gazdái, mert a 450 kilogrammonkénti árat 550-re emelték a csökkentett áfa miatt. Idén azonban ismét 450 forintos árra esett vissza a felvásárlás, ez pedig a kisebb termelők szerint alig fedezi az önköltséget.

Tavaly az export segítette a magyar termelőket, idén azonban a cseh és a lengyel haltermelők olcsóbban adják az árut, így ők kedvezőbb helyzetben vannak a külföldi piacokon. A lengyel és a cseh termelők azonban állami támogatást kapnak, ezért könnyen tudják eszközölni az árcsökkentést.

Magyarországon egy átlagos ember évente három kilogramm halat fogyaszt, ezzel szemben az uniós átlag 22 kilogramm. A hazai halfogyasztás nagy részét húsvétkor és karácsonykor fogyasztják el a magyarok, az üzletek a készlet több mint felét ebben az időszakban adják el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

felvásárlás

felvásárlási ár

áfacsökkentés

gazdaság

termelő

halpiac