Hasít a Vadonleső Program: jól halad a védett fajok feltérképezése

HelloVidék   
  Megosztom
Hasít a Vadonleső Program: jól halad a védett fajok feltérképezése

Az agrártárca Természetmegőrzési Főosztályának munkatársai pontosan tíz éve indították útjára a Vadonleső Programot. Azt a kezdeményezést, ami azt tűzte ki célul, hogy a védett vagy fokozottan védett fajok országos, vagy akár határokon is átnyúló feltérképezésébe, nyomon követésébe a természet kincseire fogékony társadalmat bevonja – mondta el Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár „ Az Év emlőse: a hiúz” záróeseményén a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy napjainkban világszerte több ezer olyan program folyik, melyben önkéntesek milliói gyűjtenek adatokat.

Rácz András kiemelte, hogy a Vadonleső Programnak kettős célja van: a gondosan kiválasztott állat- és növényfajok kontrollált felmérésén keresztül történő természetvédelmi célú adatgyűjtés, valamint a társadalom minél szélesebb rétegeinek a gyakorlati természetvédelmi munkába való bevonásával megvalósított ismeretterjesztés, környezeti nevelés és szemléletformálás. A programban jelenleg 18 könnyen felismerhető, védett vagy fokozottan védett valamint közösségi jelentőségű állat- és növényfaj egyedeinek megfigyelését lehet rögzíteni egy online, web2-es alkalmazással. A program tíz éves működése alatt több mint 12 ezer megfigyelés érkezett, mintegy 2 800 körüli adatszolgáltatótól. A bejelentések döntő többsége belföldi, de akadnak határainkon túlról, főleg a magyarlakta területekről származó észlelések is.

A Vadonleső Program kezdeményezésére 2019-ben számos országos és regionális rendezvény, ismeretterjesztő program, pályázatok sokasága foglalkozott a hiúzzal, az év emlősével. Ebben partneri szerepet vállaltak a nemzeti park igazgatóságok, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum is.

A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy a széles társadalmi rétegek környezettudatos gondolkodásának fejlesztése és a fokozatos szemléletváltás megvalósítása kulcsfontosságú a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása terén is. Elhangzott, hogy a Vadonleső Program az évek során az unió egyik legsikeresebb „Közösségi tudomány-programjává” nőtte ki magát. Ennek szemléletes példájaként a múzeumban több idei pályázat legjobban sikerült alkotásai is megtekinthetőek. Ennek egyike az államtitkárság által kezdeményezett Természet ajándékai rajzpályázat is. A legjobb pályamunkák alkotóit a záróeseményen díjazták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadonleső program

védett fajok

védett állatok

fokozottan védett állatok

fokozottan védett fajok