Ilyen volt, ilyen lett: 9 uniós fejlesztés, ami megváltoztatta a magyar vidéket + képek

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen volt, ilyen lett: 9 uniós fejlesztés, ami megváltoztatta a magyar vidéket + képek

Magyarország uniós tagságának eddigi 15 éve során rengeteg dolog épült és újult meg az országban EU-s forrásból. Most a támogatások által megvalósult projektek között szemezgettünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének hivatalos Facebook-oldalán, hogy megmutassuk, melyek azok a fejlesztések, amik megváltoztatták a magyar vidéket.

A napokban, "Ilyen volt / ilyen lett: uniós fejlesztések Magyarországon" címen tett közé hivatalos Facebbok-oldalán galériát az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Mint azt megjegyzik, "Magyarország uniós tagságának eddigi 15 éve során rengeteg dolog épült és újult meg az országban EU-s forrásból. Számottevő uniós támogatással jöttek létre nagyszabású fejlesztések, például a Zsolnay Kulturális Negyed Pécsen vagy a RepTár repülőmúzeum Szolnokon, de kis- és közepes vállalkozások projektjei is, mint Fekete Zsóka mangalicafarmja."

Az Európai Unió több tízmilliárd forintos nagyságrendben, a költségek 90-100%-át fedezve támogatta kórházi diagnosztikai eszközök beszerzését is, például az Országos Onkológiai Intézetben, ahol a képalkotó diagnosztikai eszközpark modernizálása mellett új sebészeti tömb is létrejött

- tette hozzá az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. És akkor, a teljesség igénye nélkül nézzünk néhányat az elmúlt 15 év legfontosabb uniós pénzből hazánkban megvalósult fejlesztésekből:

Hatalmas átalakuláson ment keresztül a Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 2,2 milliárd forintból valósult meg a Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum.

Korszerűsítésen esett át a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed is

2009-ben két jelentős uniós támogatásban is részesült Pécs városa, mely által megújult közterekkel, parkokkal és egy egész újjászülető városrésszel lett gazdagabb. Pécs ékköve, a Zsolnay Kulturális Negyed Európában is szinte példa nélküli kulturális és művészeti bázisként működik tudományos, művészeti, oktatási és kulturális projekteknek otthont adva.

Látványos fejlesztés volt az 5G-s okosút Zalaegerszegen

Az elmúlt években Magyarország egyik legfontosabb célkitűzése, hogy vezető szerepet töltsön be a járműiparban és az infokommunikációban. Ennek egyik eleme a Zalaegerszegen kialakított 5G adatátviteli technológiai környezet. A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és az okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. A fejlesztés nemcsak az önvezető autók miatt fontos, hiszen az 5G egy tovagyűrűző technológia lesz, s az ebből adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsők lesznek.

Kiépült a miskolci Déli Ipari Park

Másfél milliárd forintból fejlesztette Miskolc városa a Déli Ipari Park infrastruktúráját és a mellette lévő iparterületet. A célkitűzés egy jó alapinfrastruktúrával és közlekedési kapcsolatokkal ellátott terület kialakítása volt, mely elengedhetetlen a kelet-magyarországi város fejlődése, a befektetők idevonzása és új munkahelyek teremtése szempontjából. Az ipari park fejlesztése folyamatos, legutóbb idén júliusban bővítették százhúsz hektárnyi hasznos területtel.

Teljes felújításon esett át a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A győri Széchenyi István Egyetem szomszédságában található Mobilis Interaktív Kiállítási Központ egy egész Európában egyedülálló oktatási és turisztikai attrakció. Az 1,7 milliárd forintos uniós támogatás bevonásával épült létesítmény a gépjárművek működésén keresztül magyarázza el a látogatóknak a műszaki világ és a természettudományok törvényszerűségeit. A központban a 74 interaktív kiállítási eszköz mellett kísérletek és természettudományos órák nyújtanak szórakoztató tanulási lehetőségeket a gyermekeknek, családoknak és a téma iránt érdeklődőknek.

Új arculatot kapott a Szombathelyi Horvát Oktatási Központ

Nyugat-Magyarországon körülbelül 500 évvel ezelőtt telepedett le az a horvát közösség, akiknek leszármazottjai napjainkban is Vas és Győr- Moson – Sopron megye területén élnek. Magyarországon ma már 15 ezer gyerek jár nemzetiségi óvodába és iskolákba, 91 ilyen intézmény van az országban. A nemzetiségi családokban és nemzetiségi iskolákban megszerzett "kétnyelvűségre" egyre nagyobb szükség lesz a következő évtizedekben. Az Európai Unió 165 millió forinttal támogatta az oktatási központ létrejöttét.

Modernizálódott az Országos Onkológiai Intézet

Európában Magyarországon az egyik legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. A daganatos betegek gyógyulási esélyének javítására a magyarországi onkológiai ellátás korszerűsítése elengedhetetlen, a magas daganatos halálozás ugyanis az onkológiai ellátás hiányosságaival szorosan összefügg. 2010-ben 5,4 milliárd forintos uniós támogatásban részesült az Országos Onkológiai Központ, a fejlesztés részeként pedig létrejöhetett a képalkotó diagnosztikai eszközpark modernizálása és új MRI és angiográfiás készülékek beszerzése. Emellett egy új sebészeti tömb is létrejött 6 műtővel és 78 ágyas fekvő részleggel. Az Országos Onkológiai Intézet azóta is az egyik legmodernebb egészségügyi intézményünk.

Átalakult a szolnoki RepTár is

A RepTár, Szolnok város repülőmúzeuma, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is. A régi vasútállomás épületéből kialakított múzeum 2016-ban nyitotta meg kapuit, és még ugyanabban az évben elnyerte „Az Év Turisztikai Attrakciója” címet. A 2,6 milliárd forintnyi, száz százalékban uniós támogatásból megújult látványosság a környéken egyedülálló gépparkkal és interaktív programokkal várja a látogatókat.

Létrejött Fekete Zsóka mangalicafarmja

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai befejeztével gyermekkori álmait megvalósítva saját vállalkozásba kezdett és ma már Európa- szerte ismerik mangalicahúsból készült termékeit. A 12 millió forint összegű európai uniós támogatással létrehozott farmjának állatállománya folyamatosan növekszik. A fiatal gazda nem csupán állatot tenyészt és értékesít, de zöldséget és növényt is termel, a mangalicákat pedig feldolgozza, és saját termékeket állít elő belőlük.

(Fotók: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

uniós forrás

uniós költségvetés

uniós támogatás

uniós fejlesztés

vidék

magyar vidék