Milliókat osztogatnak vidéki fiataloknak: rengetegen igénylik a támogatást

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Milliókat osztogatnak vidéki fiataloknak: rengetegen igénylik a támogatást

A vidék megtartó erejének növelését kiemelt fejlesztési célként tűzte ki a Magyar Kormány a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásával. Sarok Krisztiánnal, a Széchenyi Programiroda Közép - és Délkelet-Magyarországi Térség vezető tanácsadójával a Dél-Alföldi Régióban megvalósuló pályázatokról és a Programiroda által nyújtott szolgáltatásokról beszélgetett a HelloVidék.

HelloVidék: Az elmúlt években számos pályázat lebonyolításban segített a Dél-Alföldi Régióban. Hogyan látja, milyen mértéket ölt a vállalkozói kedv a fiatalok körében?

Sarok Krisztián: Jó látni, hogy egyre több vidéken élő fiatal itthon, a lakóhelyén szeretne saját vállalkozást indítani és érdeklődik pályázati lehetőségek iránt. Kollégáimmal igyekszünk minél szélesebb körben bemutatni az aktuális támogatási formákat, s a fiataloknak megadni a kellő ösztönzést, támogatást, viszont a döntést - hogy indulnak-e a pályázaton és vállalkozóvá válnak - nekik kell meghozniuk. Magunk között szólva: felelősségteljes döntés ez!

Miben tud segíteni a Széchényi Programiroda a fiataloknak?

A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása mind a 2007-2013-as, mind a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban fontos terület volt: több körben hirdettek számukra pályázati lehetőségeket, melyek segítségével önálló vállalkozásokat alapíthattak országszerte. Mi, itt a Széchenyi Programirodában évek óta segítjük a fiatalokat, legyen szó a vállalkozási ötlet kidolgozásáról, az üzleti tervek áttekintéséről, a pályázatok benyújtásáról, elszámolásokról, beszámolókról – a teljes projekt-életúton végigkísérjük őket.

Milyen pályázatok érhetőek el a vállalkozni akaró fiataloknak?

Az elmúlt években több konstrukcióban nyújthattak be támogatási kérelmet a vállalkozó szellemű fiatalok. Nagyon sok fiatalnak segítettünk, akik ma már sikeres, önálló vállalkozók. Legnehezebb feladat mindig a forrásteremtés, nagyon sok jó ötlet azért nem valósulhat meg, mert nem áll rendelkezésre az induláshoz elengedhetetlen tőke. Ezek a pályázati konstrukciók az elmúlt években 2-4,5 millió Ft támogatást nyújtottak/nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik részt vettek egy kapcsolódó képzésen – ahol vállalkozási ismeretekkel, üzleti tervezéshez kapcsolódó kompetenciákkal gazdagodtak – majd ezt követően egy üzleti tervben dolgozták ki ötletüket. Azt gondolom, hogy jól felépített konstrukciók ezek, mert a fiatalokat végigkísérik a tervezési folyamaton, szakemberek segítik őket, így a bevont célcsoporttagok 80-90%-a eljut a vállalkozásalapításig.

Milyen vállalkozási ötletekben gondolkodnak a kedvezményezettek?

Nagyon széles a skála: a műkörmösön, fodrászaton keresztül, a masszőrön át egészen az Iphone-szaküzlet nyitásáig nagyon sokféle ötlet megvalósításában segítettünk már. Nem lehet általános statisztikát kimutatni, hogy milyen ötletek a legnépszerűbbek, mert nagyon változatosak a célok, a vállalkozási elképzelések. Bármilyen ötlet lehet sikeres, ha elhivatottsággal párosul!

Növelték-e a vidék megtartó erejét az elnyert pályázatok?

Igen, ez egyértelműen kimutatható. Ezeknek a támogatásoknak a konvergencia régiókban éppen az a célja, hogy a fővárostól távolabb élő fiataloknak is lehetőséget adjanak terveik megvalósítására, valamint arra, hogy lakóhelyükön, a családjuk közelében vállalkozóvá váljanak.

Milyen nehézségekkel néznek szembe a pályázók?

A pályázatot nem megnyerni nehéz: a sikeres projektmegvalósítás a titka mindennek. Láttunk már a „tervezőasztalon” mintaprojektet, amely élesben nem működött. Ez egy több ismeretlenes egyenlet: szükség van egy jó projektgazdára, aki egyszerre precíz és rugalmas is. Szükség lesz megbízható partnerekre, szolgáltatókra, akik garanciát jelenthetnek a sikerre. Fiatal vállalkozók esetében gyakran hiányzik a tapasztalat, így ők sokkal nehezebb helyzetben vannak. Nálunk az irodában a fiatal vállalkozók a középpontban vannak: mindenben számíthatnak segítségünkre. Azt gondolom, hatékonyan támogathatjuk őket: Az elmúlt években sokat tanultunk mi is, számos sikeresen követett fiatal vállalkozói projekten vagyunk túl, rengeteg jó gyakorlatunk van, a megoldási javaslattól az iratmintákig, az elszámolások feltöltésétől a beszámoló megírásáig – valódi segítséget nyújtunk!

Mi a legfontosabb kihívása egy fiatal vállalkozónak?

A pályázat elnyerésén túl a vállalkozói szemléletmód kialakítása az, amihez idő kell. Gyermekkorunktól kezdve szüleink – érthető módon - erősítik bennünk a szemléletet: a biztos jövedelemre kell mindig törekedni. Vállalkozóként ez olykor megszűnik, mert annyi a bevétel, amennyit elő tud teremteni a fiatal – s ez komoly önértékelési kérdéseket is felvet. Nem mindenki képes arra, hogy kezelje a bizonytalanságot: egyik hónapban kiemelkedően, átlag felett keres, következőben pedig előfordul, hogy szinte semmit. A pályázatokban van mód bértámogatásra, ami segítséget jelenthet az első néhány hónapban.

Önnek milyen szakmai célja van a fiatalok támogatásával?

Nekem személyes szakmai célom is, hogy kiemelten foglalkozzam a fiatalokkal. Mindig jó látni, amikor egy-egy álom valóra válik, az ötletből működő vállalkozás, majd sikeres cég lesz az évek alatt. Fontos, hogy a fiatalok helyben boldoguljanak, hogy az általuk létrehozott vállalkozások fejlődjenek, mert a vidék csak ekkor lehet igazán erős. A vidék, ahol jó élni!

Címlapkép: Bódogh Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pályázat

pályázatok

uniós támogatás

uniós forrás

uniós fejlesztés

széchenyi programiroda