Kiderült, kik karácsonyoznak személyi kölcsönből Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, kik karácsonyoznak személyi kölcsönből Magyarországon

Kevesebb mint egy hét és itt a karácsony. Azok, akik még nem tették meg, most igyekeznek beszerezni az ajándékokat. Ebben az időszakban jellemző, hogy többen oldják meg az ajándékvásárlást hitelből, különösen akkor, ha valami nagyobb dolgot szemeltek ki. Hogy pontosan miként alakult a hitelfelvétel az ünnepi időszak előtt, arról a Takarékbank szakembere mesélt nekünk.

A boltokban már javában zajlik a karácsonyi roham, mindenki igyekszik még most lebonyolítani az ajándékvásárlást. Hogy ebben az időszakban mennyire jellemző minta az, hogy hitelből vásárolják meg a fogyasztók a nagyobb ajándékokat, arról Forró Attila, a Takarékban retail üzletágának vezetője mesélt a HelloVidéknek.

HelloVidék: Jön a karácsonyi hajrá, ilyenkor sokan áruhitelből, folyószámlahitelből szerzik be a költségesebb ajándékokat. Ennek kapcsán arra lennék kíváncsi, mely korosztály igényli ilyenkor a legtöbb áruhitelt?

Forró Attila: A karácsonyi készülődések szerves része az ajándékok készítése, beszerzésére, megvásárlása. Ügyfeleink, korosztálytól függetlenül, ebben a téli időszakban érdeklődnek a fogyasztási hitelek iránt. Az ugyanakkor jellemző, hogy az idősebbek inkább a megtakarításukra építve készülnek a karácsonyra, a közép és a fiatalabb korosztályra jellemzőbb a hitelfelvétel ilyenkor, ők érdeklődnek élénkebben.

HV: Mi a helyzet az idősebb generációval? Van esetleg erre készült külön felmérésük? Mit látnak a hitelezési és a betételhelyezési statisztikából?

F.A.:Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy az idősebb generációkat képviselő ügyfeleink a jövedelmi helyzetüktől függetlenül már a kisebb összegű megtakarításokra, betételhelyezésekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ugyanezen ügyfélkör jellemzően a családtagok átmeneti kisegítésére, megsegítésére vagy kisebb orvosi beavatkozások finanszírozására igényli a kisebb összegű fogyasztási hiteleket: a személyi kölcsönt vagy a folyószámlahitelt.

HV: Hogy jellemezhető a hitelfelvevők nemek közti megoszlása? Van különbség ebben karácsony előtt?

F.A.:A hitelfelvételről általában közösen döntenek a családok. Az ezután már nem olyan lényeges, hogy melyik szülő veszi föl a hitelt, ez általában esetleges, az aktuális körülményektől függ (pl. ki ér rá, ki szokott vásárolni…) Nem családos ügyfeleinknél sem a nemtől függ a hitelfelvétel, hanem a hitelfelvételi céltól. Mindez ugyanúgy igaz a karácsonyi időszakban, mint az év többi részében, nincs ebben különbség. A Takarékbanknál azt javasoljuk mindenkinek, hogy kérjék szakértő munkatársaink segítségét, velük beszélve döntsenek arról, hogy szükségük van-e hitelre, tudják-e törleszteni, és ha igen, akkor az élethelyzetüknek megfelelő hitelt válasszák.

HV: Csökken a személyi hitel kereslete ilyenkor? Van-e kimutatás arra, hogy hogy változik a hitelcél decemberben?

F.A.:Nem érzékeljük, hogy csökkenne a hitelkereslet, sőt, kb. 15%-al több fogyasztási hitelkérelem befogadása történt meg az elmúlt hónapokhoz viszonyítva. Az év végi időszakban a kisebb összegű fogyasztási hitelek igénylésénél a karácsonyi ajándékvásárlás kiemelt cél.

Kölcsönre van szükséged? Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorában

HV: Az ünnepek közeledtével egyre több akcióba és kedvezményes árba botlunk. Sokan háztartási gépeket, elektronikai készülékeket, telefonokat vásárolnak. Hogy látják, mi a jellemző, milyen célból igénylik, mire használják a felvett összeget?

F.A.:Minden ügyfelünknek személy szerint segítünk és adunk tanácsot. Támogatjuk őket a tudatos hitelelvételben. Ezen beszélgetések során kiderül, hogy az év végi időszakban a kisebb összegű fogyasztási hitelek igénylésénél a karácsonyi ajándékvásárlás kiemelt cél. Főleg tartós fogyasztási cikkek, ruházat, háztartási eszközök vásárlásához kérnek segítséget, de már az autóhitelek is megjelennek karácsonyi igényeknél.

HV: Hogy változik az átlagos hitelösszeg ebben a hónapban?

F.A.:Az átlagosnál 15 százalékkal több hitelt vesznek föl ebben az időszakban.

HV: A karácsonyi időszakban jellemző, hogy gyorsan szeretnének pénzhez jutni az emberek, főleg, ahogy egyre közeledik az ajándékozás napja. Hogyan tud valaki biztonságosan hitelt felvenni, mire figyeljünk, amikor meghozzuk a döntésünket.

F.A.:A hitel felvételét megelőzően a kollégáink körültekintően tájékoztatják ügyfeleinket többek között a fogyasztási konstrukciók közti különbségekről, illetve felhívjuk ügyfeleink figyelmét a túlzott eladósodottság jeleire és veszélyeire. A döntésnél a legfontosabb, hogy ügyfeleink a hitelcélhoz igazítsák a hitel fajtáját, azaz fogyasztási hitellel a kisebb összegű átmeneti likviditáshiányt, egyes használati eszközök vásárlását vagy esetlegesen egy váratlanul felmerülő kiadást finanszírozzanak. A jól kiválasztott hitelkonstrukcióval az ügyfél számára megfelelő, kiszámíthatóan törleszthető – személyi kölcsön esetén havi fix – kiadás mellett rögtön megvalósítható a vásárlási célja.

HV: Miképp alakul a folyószámlahitelek és áruhitelek kihelyezése ilyenkor?

F.A.:Az ügyletek számosságában is tapasztalunk növekedést, kb. 15 százalékkal több fogyasztási hitelkérelmet fogadtunk be az elmúlt hónapokhoz viszonyítva. Emellett a meglévő hitelkereteknél is ez az egyik időszak, amikor leginkább kimerülnek a keretek.

HV: Készülnek speciális akciókkal?

F.A.:A téli időszakban a személyi kölcsön termékünkre (2019. november 11- 2020. január 10-ig befogadott ) Egyet vissza akciót hirdettünk meg. Az akció ideje alatt befogadott és jóváhagyott igénylések esetében a Takarékbank Zrt. az akcióban előírt feltételek teljesülése esetén 1 havi törlesztőrészlet jóváírását biztosítja ügyfeleinek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarékbank

hitel

áruhitel

takarék csoport

karácsony

karácsonyi roham

vásárlás