Ezért katasztrofális a hőingadozás: nagy bajt hozhat a magyar gazdákra

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért katasztrofális a hőingadozás: nagy bajt hozhat a magyar gazdákra

A hol hideg, hol meleg időjárás tönkre teheti a növények gyökérzetét, ráadásul az állatok is megsínylik: az élősködők jobban tudnak szaporodni, nem úgy, mint a folyamatos, száraz hidegben. A gazdák abban bíznak, hogy az enyhe időt kiheverik a növények, amint beköszönt egy hosszabb télies időszak.

A viszonylag enyhe idő és a hőingadozások miatt nem túl rózsás a mezőgazdaság helyzete. Hiányzik a csapadék a földekről, pedig a szakemberek szerint nagyon kellene a hó a növényeknek is. Ez együttesen a termés romlásához vezethet országszerte. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti, hangzott el az ATV riportjában.

A Nógrád megyei Varsány környékén gazdálkodó Kiss Bertalan azt nyilatkozta:

Még nem látszik, hogy az őszi vetések károsodtak volna, de ha nem lesz folyamatos hideg és hó, abból baj származhat. Az állattartók pedig arra panaszkodnak, hogy

- mondta el Vikor István, a BSZV Kft ügyvezetője.

A gazdák abban bíznak, hogy az enyhe időt kiheverik a növények, ha beköszönt egy hosszabb télies időszak.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

hőingadozás

állattenyésztés

növénytermesztés

időjárás