Ezekben a szakmákban busás fizetés vár: vidékieket keresnek, ingyen kiképeznek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ezekben a szakmákban busás fizetés vár: vidékieket keresnek, ingyen kiképeznek

A foglalkoztathatóságot növelnék vidéken az aktív korúak munkaerőpiac szempontjából elvárt kulcskompetenciáinak és transzverzális készségeinek fejlesztése által. Az úgynevezett Nyitok projekt általános célja, hogy a felnőttek, a munkaerő-piaci szereplők szükségleteinek és a felnőttkori tanulási lehetőséget nyújtó szereplők kínálatának összekapcsolása járuljon hozzá a munkaerő kereslet és kínálat közötti jobb megfelelésnek. A HelloVidék most a pécsi központ segítségével járta körbe az országszerte elérhető, ingyenes, képzések (online és tantermi) lehetőségeit, de bemutatjuk a projekt célcsoportját és azt is, hogy ki és hogyan tud jelentkezni.

Különböző tanulási központokban más és más képzési lehetőséget kapnak a vidéken élők. A NYITOK projektbe való egyik legfontosabb bekerülési követelmény ugyanis az, hogy a résztvevő Budapesten és Pest megyén kívüli lakcímmel rendelkezzen. Hogy mit ígér a program? Azonnal hasznosítható, versenyképes tudást egy egyedülálló és rövid képzés elvégzésével.

Az egyik legfontosabb cél, hogy a munkavállalók minél több lábon tudjanak állni, a másik pedig, hogy a növekvő munkaerőhiány áthidalásában segítséget kapjanak a munkaadók. Az egyedülálló program keretében olyan képzések elvégzésére nyílik lehetőség, amelyek azonnal használható, versenyképes tudást biztosítanak a 16 és 64 év közti magánszemélyek és kis- és középvállalkozó munkavállalók számára.

Az ország 52 helyszínén, köztük Pécsett is elérhető a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet Nyitok projektje. A Nyitok Pécs Tanulási Központ ebben a formájában 2018 februárjában indította el első képzéseit, akkor még a Krisztina téren, ma már azonban központibb helyen, a Rákóczi úton vagyunk megtalálhatóak. A kezdetektől fogva igyekszünk informális csatornákon elérni a potenciális érdeklődőket. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy sokkal több emberhez elérjenek ezek a tanfolyamok és az általuk nyújtott munkaerő-piaci kompetenciafejlesztések. A képzésekre a megyei sajátosságokkal összhangban, elsősorban a jelenleg is munkaviszonyban állók jelentkeznek, de tanfolyamainkon jelenleg is szép számban vesznek részt olyan aktív korúak, akik pillanatnyilag nem dolgoznak, köztük regisztrált álláskeresők vagy inaktívak

– mondta el a HelloVidék kérdésére Gáspár Csilla Noémi, a Dél-dunántúli Mobil Regionális Központ tanulási tanácsadója.

Fontos szempont, hogy a képzések során a hagyományos iskolarendszertől eltérő módszertannal dolgoznak. Ez jól hangzik, de mit is ígér? A korszerű tanulási programok fontos célja, hogy a résztvevők olyan ismereteket, készségeket és kompetenciákat sajátítsanak el, melynek segítségével boldogulni tudnak a mindennapi életben és a munkavégzés során.

Ezt a célkitűzést kiscsoportos, szerethető módszerekkel, a tanulók tudásszintjének megfelelő tanfolyamokkal támogatják. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az oktatás a csoport igényeihez alkalmazkodjon, a résztvevők azonnal hasznosítható tudásra tegyenek szert. A tanfolyam végén kiállított tanúsítványhoz egy jó hangulatú, gyakorlatias és speciális igényekhez alkalmazkodó oktatás vezet.

Jellemzően a 40-es és 50-es korosztály tagjai teszik ki az érdeklődők jelentős hányadát, de a munkaképes korú résztvevők igazából minden korosztálya részt vesz képzéseinken. Igyekszünk azért nem csupán az idősebb korosztály számára segítséget nyújtani. Ahogy látom egyértelműen a nyelv képzések teszik ki az érdeklődések és a megvalósult képzések jelentős százalékát. Ezen belül is az angol nyelű kezdő és újrakezdő tanfolyam a domináns, a német kezdőt megelőzően, amit az orosz követ kimutathatóan kevesebb érdeklődéssel. Az idegen nyelveket a számítástechnika követi, amely a mindennapi számítógép használat során azonnal hasznosítható

– tette hozzá érdeklődésünkre Gáspár Csilla Noémi.

Szintén jó hír, hogy a létszámra vonatkozóan nincs felső határ. Bárki jelentkezhet, aki 16 és 64 év közötti, nem Pest megyei lakcímmel rendelkezik, valamint nincs nappali tagozatos hallgatói jogviszonya, a hagyományos iskolarendszertől eltérő módon szeretne kis csoportban tanulni és több képzés elvégzésére is lehetősége van.

Most nézzük az országszerte elérhető, térítésmentes képzések repertoárját:

Idegen nyelvi programok

  • angol nyelv
  • német nyelv
  • orosz nyelv

Informatikai tanulási programok

  • Adatbázis kezelés a gyakorlatban
  • Informatikai alapismeretek és az operációs rendszer használata
  • Internethasználat
  • Képszerkesztés alapjai
  • Prezentációkészítés a gyakorlatban
  • Szövegszerkesztés a gyakorlatban
  • Táblázatkezelés a gyakorlatban
  • Webszerkesztés alapjai

Iparági programok

  • Kiválóság a kiskereskedelemben
  • Kiválóság az autóiparban, gépipar területén
  • Kiválóság az építőipar területén
  • Kiválóság a turizmus területén
  • Kiválóság az irodai szolgáltatásokban
  • Kiválóság a logisztika területén
  • Vállalati kultúra, munkahelyi együttműködés

Egyéb programok

  • Prezentációs technikák
  • A jövő munkaeszközei a 21. században
  • Vállalkozó leszek
  • Tudatos állampolgár a 21. században
  • Pénzügyek kisvállalkozóknak
  • Okostelefonok, táblagépek használata a mindennapokban
  • Nők a 21. században
  • Hatékony önmenedzsment

És végül a jelentkezés feltételei: a program közvetlen célcsoportját azok a személyek alkotják, akik társadalmi és munkaerő-piaci integrációját, munkahelyük megtartását, illetve karrier- és életpálya építését akadályozza alapkészségeik és kulcskompetenciáik alacsony szintje. Azok is bekerülhetnek, akik számára nem biztosított az esélyegyenlőség a megfelelő tanulási és kompetenciafejlesztési lehetőségekhez való hozzáférés tekintetében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

munka

szakma

karrier

karrierorientáció

szaktudás