Ezekben a szakmákban busás fizetés vár: vidékieket keresnek, ingyen kiképeznek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ezekben a szakmákban busás fizetés vár: vidékieket keresnek, ingyen kiképeznek

A foglalkoztathatóságot növelnék vidéken az aktív korúak munkaerőpiac szempontjából elvárt kulcskompetenciáinak és transzverzális készségeinek fejlesztése által. Az úgynevezett Nyitok projekt általános célja, hogy a felnőttek, a munkaerő-piaci szereplők szükségleteinek és a felnőttkori tanulási lehetőséget nyújtó szereplők kínálatának összekapcsolása járuljon hozzá a munkaerő kereslet és kínálat közötti jobb megfelelésnek. A HelloVidék most a pécsi központ segítségével járta körbe az országszerte elérhető, ingyenes, képzések (online és tantermi) lehetőségeit, de bemutatjuk a projekt célcsoportját és azt is, hogy ki és hogyan tud jelentkezni.

Különböző tanulási központokban más és más képzési lehetőséget kapnak a vidéken élők. A NYITOK projektbe való egyik legfontosabb bekerülési követelmény ugyanis az, hogy a résztvevő Budapesten és Pest megyén kívüli lakcímmel rendelkezzen. Hogy mit ígér a program? Azonnal hasznosítható, versenyképes tudást egy egyedülálló és rövid képzés elvégzésével.

Az egyik legfontosabb cél, hogy a munkavállalók minél több lábon tudjanak állni, a másik pedig, hogy a növekvő munkaerőhiány áthidalásában segítséget kapjanak a munkaadók. Az egyedülálló program keretében olyan képzések elvégzésére nyílik lehetőség, amelyek azonnal használható, versenyképes tudást biztosítanak a 16 és 64 év közti magánszemélyek és kis- és középvállalkozó munkavállalók számára.

Az ország 52 helyszínén, köztük Pécsett is elérhető a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet Nyitok projektje. A Nyitok Pécs Tanulási Központ ebben a formájában 2018 februárjában indította el első képzéseit, akkor még a Krisztina téren, ma már azonban központibb helyen, a Rákóczi úton vagyunk megtalálhatóak. A kezdetektől fogva igyekszünk informális csatornákon elérni a potenciális érdeklődőket. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy sokkal több emberhez elérjenek ezek a tanfolyamok és az általuk nyújtott munkaerő-piaci kompetenciafejlesztések. A képzésekre a megyei sajátosságokkal összhangban, elsősorban a jelenleg is munkaviszonyban állók jelentkeznek, de tanfolyamainkon jelenleg is szép számban vesznek részt olyan aktív korúak, akik pillanatnyilag nem dolgoznak, köztük regisztrált álláskeresők vagy inaktívak

– mondta el a HelloVidék kérdésére Gáspár Csilla Noémi, a Dél-dunántúli Mobil Regionális Központ tanulási tanácsadója.

Fontos szempont, hogy a képzések során a hagyományos iskolarendszertől eltérő módszertannal dolgoznak. Ez jól hangzik, de mit is ígér? A korszerű tanulási programok fontos célja, hogy a résztvevők olyan ismereteket, készségeket és kompetenciákat sajátítsanak el, melynek segítségével boldogulni tudnak a mindennapi életben és a munkavégzés során.

Ezt a célkitűzést kiscsoportos, szerethető módszerekkel, a tanulók tudásszintjének megfelelő tanfolyamokkal támogatják. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az oktatás a csoport igényeihez alkalmazkodjon, a résztvevők azonnal hasznosítható tudásra tegyenek szert. A tanfolyam végén kiállított tanúsítványhoz egy jó hangulatú, gyakorlatias és speciális igényekhez alkalmazkodó oktatás vezet.

Jellemzően a 40-es és 50-es korosztály tagjai teszik ki az érdeklődők jelentős hányadát, de a munkaképes korú résztvevők igazából minden korosztálya részt vesz képzéseinken. Igyekszünk azért nem csupán az idősebb korosztály számára segítséget nyújtani. Ahogy látom egyértelműen a nyelv képzések teszik ki az érdeklődések és a megvalósult képzések jelentős százalékát. Ezen belül is az angol nyelű kezdő és újrakezdő tanfolyam a domináns, a német kezdőt megelőzően, amit az orosz követ kimutathatóan kevesebb érdeklődéssel. Az idegen nyelveket a számítástechnika követi, amely a mindennapi számítógép használat során azonnal hasznosítható

– tette hozzá érdeklődésünkre Gáspár Csilla Noémi.

Szintén jó hír, hogy a létszámra vonatkozóan nincs felső határ. Bárki jelentkezhet, aki 16 és 64 év közötti, nem Pest megyei lakcímmel rendelkezik, valamint nincs nappali tagozatos hallgatói jogviszonya, a hagyományos iskolarendszertől eltérő módon szeretne kis csoportban tanulni és több képzés elvégzésére is lehetősége van.

Most nézzük az országszerte elérhető, térítésmentes képzések repertoárját:

Idegen nyelvi programok

 • angol nyelv
 • német nyelv
 • orosz nyelv

Informatikai tanulási programok

 • Adatbázis kezelés a gyakorlatban
 • Informatikai alapismeretek és az operációs rendszer használata
 • Internethasználat
 • Képszerkesztés alapjai
 • Prezentációkészítés a gyakorlatban
 • Szövegszerkesztés a gyakorlatban
 • Táblázatkezelés a gyakorlatban
 • Webszerkesztés alapjai

Iparági programok

 • Kiválóság a kiskereskedelemben
 • Kiválóság az autóiparban, gépipar területén
 • Kiválóság az építőipar területén
 • Kiválóság a turizmus területén
 • Kiválóság az irodai szolgáltatásokban
 • Kiválóság a logisztika területén
 • Vállalati kultúra, munkahelyi együttműködés

Egyéb programok

 • Prezentációs technikák
 • A jövő munkaeszközei a 21. században
 • Vállalkozó leszek
 • Tudatos állampolgár a 21. században
 • Pénzügyek kisvállalkozóknak
 • Okostelefonok, táblagépek használata a mindennapokban
 • Nők a 21. században
 • Hatékony önmenedzsment

És végül a jelentkezés feltételei: a program közvetlen célcsoportját azok a személyek alkotják, akik társadalmi és munkaerő-piaci integrációját, munkahelyük megtartását, illetve karrier- és életpálya építését akadályozza alapkészségeik és kulcskompetenciáik alacsony szintje. Azok is bekerülhetnek, akik számára nem biztosított az esélyegyenlőség a megfelelő tanulási és kompetenciafejlesztési lehetőségekhez való hozzáférés tekintetében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

munka

szakma

karrier

karrierorientáció

szaktudás