Eldőlni látszik a Bige László ügye: mutatjuk, mi vár a milliárdos műtrágyakirályra

24.hu   
  Megosztom
Eldőlni látszik a Bige László ügye: mutatjuk, mi vár a milliárdos műtrágyakirályra

Amilyen látványos akciókat indítottak 2018 végétől hatóságok Bige László milliárdos műtrágyakirály ellen, olyan csendben ért finisébe a vádhatósági eljárás. Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – írta meg a 24.hu.

Ahogy a portál írja, 2018 novemberében hatalmas felhajtás volt Bige szolnoki kénsavgyára körül, 300 rendőr és katasztrófavédő szállta meg a telephelyet. A rendvédelem munkatársai hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt kutakodtak, majd le is állították a gyárat. Arról viszont, hogy milyen további bűncselekményekről van szó, azt a hatóságok nem árulták el.

A vesztegetési ügy mibenlétéről ezúttal az ügyészség nem óhajtott részletekkel szolgálni, ráadásul azt közölték kérdésünkre, hogy a vádlott nem közszereplő. A Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt lapunknak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre. Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor, jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről. Mégis úgy tudjuk, hogy Bigéékhez már eljutott a vádirat

- olvasható a lap beszámolójában, amiből az is kiderült, Bige ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan.

Beszámoltak arról is, hogy bő két hete a megyei hírportálon Martossy György megbízott főügyész aláírásával megjelent egy közlemény, amely ugyan nem nevezi meg Bigét, csupán egy vállalkozót, viszont levezeti a feltételezett bűncselekményt. Ennek alapján az derült ki, hogy Bigét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Ezen felül börtönbüntetést kér a milliárdosra. Abban az esetben, ha az előkészítő ülésen Bige beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év börtönbüntetéssel öt évre felfüggesztve.

Az ügyet közelebbről ismerő más forrásunk ugyanakkor a vádiratból nyilvánosságra került összegzés alapján úgy véli, az ott leírtak nem vesztegetésre, inkább sikkasztásra, költségvetési csalásra illenek. Ezek elévülési ideje nyolc év, a vádemelésben szereplő ügylet pedig 2010-ben történt, így ezek miatt büntetést már nem lehetne kiszabni

- tette hozzá a portál.

(kiemelt kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bige lászló

ügyvéd

börtön