Ilyen is van: magánvagyonukkal mentik a korona-károsultakat ezek a vidéki vállalkozók

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ilyen is van: magánvagyonukkal mentik a korona-károsultakat ezek a vidéki vállalkozók

Pécs gazdasága veszélyben van a leálló vállalkozások, inaktívvá váló egyének okán. Ez hívta életre a REVID Pécs kezdeményezést, amit a Pécsi Tudományegyetem álmodott meg. Úgy vélik, hogy a krízishelyzetben úgy tehetnek a legtöbbet, ha ebben a megváltozott helyzetben lehetőségeket, támogatást nyújtanak egymásnak. Hogy hogyan? Egy olyan közösség segítségével, akik a felmerülő problémák konkretizálása után közösen kezdenek megoldási alternatívákat vagy kompetenciákat keresni. A baranyai vállalkozások összefogására azonban nem ez az egyetlen példa: elindult az úgynevezett „egy plusz egy” kezdeményezés is, amely során a vállalkozások a saját nyereségükből felajánlott összeg mellé a magánvagyonukból is ajánljanak fel ugyanakkora összeget a járvány elleni küzdelemre. A HelloVidék most ezeknek a mintaértékű programoknak járt utána, mutatjuk a részleteket!

A gazdasági aktivitás újraélesztésében nyújt segítséget a baranyai térség vállalkozásainak a REVID Pécs. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (PTE-KTK) által indított kezdeményezés kiemelten a kis- és középvállalkozások számára biztosít platformot, ahol az aktuális kihívásaikkal és a problémáikkal hozzáértő tudásgazdákra, tapasztalt szakemberekre találhatnak. A kezdeményezésben a kar tanárai mellett a hallgatók is részt vesznek, továbbá együttműködő partnerként részt vesz többek között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Amennyiben az Ön vállalkozása akut gondokkal küzd, vagy az „előre menekülés” tekintetében tanácstalan, ossza meg a REVID Pécs közösségével, s keressünk közösen megoldást vagy olyan kompetenciát, ami támogatást adhat Önnek a gyógyír kitalálásában. Ha Önnek szabad, ki nem használt kapacitása, kompetenciája vagy olyan megoldása van, ami rugalmasan képes segíteni a bajbajutott gazdasági szereplőket a túlélésben, előre menekülésben, akkor azt is ossza meg a REVIDPécs közösségével

– hívta fel a figyelmet a létrehozott közösség valamennyi platformján az egyetem.

Az alulról jövő kezdeményezés nem véletlenül kapta a REVID Pécs nevet: a megálmodói ezzel egy kicsit a talán furcsának hangzó, COVID-19 vírusra utalnak egy szójátékkal, ami a gazdaság revitalizációját is szimbolizálja. Tudják, hogy a város gazdasága az emberek tevékenységéből épül fel és „ha nem kelnek fel nap mint nap és cselekszenek valami értékeset, akkor a vállalkozások és így a város gazdasága is megáll”. Ezért szeretnének tenni valamit. Arra kérik a bajba került vállalkozásokat, hogy ha valamit nem tudnak megoldani, akkor azt mondják el, és keressenek együtt megoldást egy tenni akaró közösséggel. Emellett arra kérik a szerencsésebbeket, hogy ha nincs szükségük segítségre, de segítenének, akkor mondják el hogyan, miben tudnának abban, hogy hasznosulhasson ott a szakértelmük, ahol aktuálisan a legnagyobb szükség van arra.

Az egészségügyben dolgozó kollégáink odateszik magukat a végsőkig a járványhelyzetnek a kezelésébe, akkor nekünk is az a dolgunk, hogy az ezzel a többé-kevésbé szinkronban megjelenő gazdasági nehézségek vonatkozásában segítő kezet nyújtsunk a térség vállalkozásainak

– mondta dr. Schepp Zoltán professzor, a PTE-KTK dékánja.

A kis- és középvállalkozások mellett így munkalehetőséget, szakmai gyakorlatot kínálnak közvetve az egyetem hallgatóinak is, akik akut és aktuális kihívások közepette tudják a kreativitásukat és az együttműködési képességüket az egyébként korlátozott lehetőségek mellett kamatoztatni.

Az április elején indult kezdeményezés láthatóan sikeres. Szemezgessünk az eddigi példákból:

  • Ingyenes webinárium: Hogyan tudod az üzletedet felhelyezni a térképre a közösségi média segítségével?
  • Online workshop: a vállalkozóvá válás folyamata, feltételrendszere és sikertényezői;
  • Online kerekasztal-beszélgetés: kihívás vagy lehetőség? Új szituációk és marketinggyakorlatok;
  • Hét egyszerű tipp: a weboldalad legyen az online szupererőd;
  • Online kutatás: a vírus kapcsán kialakult üzleti szituáció következményeinek elemzése;
  • Online kiállítások és látogatási terek: lehetőségek és megoldási alternatívák;
  • Online számlázás: segédletek;
  • A kávézás Netflixe: előfizetéses havi kávékiszállítás;
  • Házhoz szállítási segítség;
  • Friss zöldséget mindenkinek: az őstermelők összefogása és a házhoz szállítás megoldása.

Szintén a koronavírus járvány leküzdéséért indították el a baranyai megyeszékhelyen az úgynevezett „egy plusz egy” kezdeményezést is, amely során a vállalkozások a saját nyereségükből felajánlott összeg mellé a magánvagyonukból is felajánlhatnak ugyanakkora összeget a pandémia elleni küzdelemre. Az összefogást Nagy László, a pécsi TECHNIQ csoport tulajdonosa kezdeményezte, aki levelet juttatott el számos baranyai cégtulajdonoshoz, ügyvezetőhöz. Felhívásában arra ösztönözte őket, hogy a „gazdasági túlélés” jegyében próbálják megakadályozni, hogy az új koronavírus terjedésének várható hatásai számos baranyai vállalkozást a szakadék szélére sodorják.

De a gazdasági túlélés feladata így is eltörpül az emberi élet megvédése mellett

– írta az üzletember, aki személyes példamutatással összefogásra kérte a vállalkozások döntéshozóit: utaljanak át a Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványának számlaszámára akkora összeget, amelyet nélkülözni tudnak a cégük számlájáról és ezt egészítsék ki ugyanennyivel a saját számlájukról. Az alapítvány a befolyó pénzből pedig így a legrövidebb idő alatt tudja beszerezni a szakemberek által a gyógyításhoz meghatározott legszükségesebb eszközöket, műszereket. De ennél jóval többet jelent: a pénzbeni támogatást mindig a frontvonalban dolgozók aktuális szükségleteinek megfelelően, korrekt és szakszerű elbírálás után tudják a megfelelő helyre irányítani.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baranya

koronavírus-járvány

válság

válságkezelés

kkv

cég

vállalkozás