Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Az agrárminiszter szerint az idén a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a gazdálkodóknak a segítő kézre, a szárazság és a hidegbetörésekkel tarkított tavasz komoly károkat okozott a mezőgazdaságban - írja a Magyar Nemzet.

Az aszály- és fagykárok következményeinek ellensúlyozásához is hatékony segítséget nyújt a kormány

– közölte Nagy István.

Ahogy a portál írja, jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban csapadékhiány, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott.

Ahogy a miniszter mondta, a veszteségek enyhítését és a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak

  • a kárenyhítési rendszer,
  • a támogatott növénybiztosítások,
  • a közvetlen támogatások,
  • valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok.

Mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési alapban az idén. A finanszírozási nehézségekben segíthet a százszázalékos mértékű kamat-, kezességi díj és a költségtámogatással igénybe vehető Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz hitelprogram. De nemsokára az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramokra is kiterjesztik a teljes körű támogatást.

A közvetlen támogatások jövedelembiztonságot és pénzügyi stabilitást jelentenek a termelőknek, ezért ősszel megemelt összegű előlegfizetésre számíthatnak a gazdálkodók

- tette hozzá a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

aszálykár

fagy

fagykár

támogatás

agrárminisztérium

gazdaság

gazdák