Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Az agrárminiszter szerint az idén a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a gazdálkodóknak a segítő kézre, a szárazság és a hidegbetörésekkel tarkított tavasz komoly károkat okozott a mezőgazdaságban - írja a Magyar Nemzet.

Az aszály- és fagykárok következményeinek ellensúlyozásához is hatékony segítséget nyújt a kormány

– közölte Nagy István.

Ahogy a portál írja, jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban csapadékhiány, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott.

Ahogy a miniszter mondta, a veszteségek enyhítését és a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak

  • a kárenyhítési rendszer,
  • a támogatott növénybiztosítások,
  • a közvetlen támogatások,
  • valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok.

Mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési alapban az idén. A finanszírozási nehézségekben segíthet a százszázalékos mértékű kamat-, kezességi díj és a költségtámogatással igénybe vehető Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz hitelprogram. De nemsokára az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramokra is kiterjesztik a teljes körű támogatást.

A közvetlen támogatások jövedelembiztonságot és pénzügyi stabilitást jelentenek a termelőknek, ezért ősszel megemelt összegű előlegfizetésre számíthatnak a gazdálkodók

- tette hozzá a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

aszálykár

fagy

fagykár

támogatás

agrárminisztérium

gazdaság

gazdák