Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Van kiút az aszály- és fagykárokból: újabb támogatásokkal segítik a gazdákat

Az agrárminiszter szerint az idén a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a gazdálkodóknak a segítő kézre, a szárazság és a hidegbetörésekkel tarkított tavasz komoly károkat okozott a mezőgazdaságban - írja a Magyar Nemzet.

Az aszály- és fagykárok következményeinek ellensúlyozásához is hatékony segítséget nyújt a kormány

– közölte Nagy István.

Ahogy a portál írja, jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban csapadékhiány, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott.

Ahogy a miniszter mondta, a veszteségek enyhítését és a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak

  • a kárenyhítési rendszer,
  • a támogatott növénybiztosítások,
  • a közvetlen támogatások,
  • valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok.

Mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési alapban az idén. A finanszírozási nehézségekben segíthet a százszázalékos mértékű kamat-, kezességi díj és a költségtámogatással igénybe vehető Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz hitelprogram. De nemsokára az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramokra is kiterjesztik a teljes körű támogatást.

A közvetlen támogatások jövedelembiztonságot és pénzügyi stabilitást jelentenek a termelőknek, ezért ősszel megemelt összegű előlegfizetésre számíthatnak a gazdálkodók

- tette hozzá a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

aszálykár

fagy

fagykár

támogatás

agrárminisztérium

gazdaság

gazdák