Súlyos átszervezés az áruházláncnál: 700 embert értesítettek csoportos elbocsátásokról

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos átszervezés az áruházláncnál: 700 embert értesítettek csoportos elbocsátásokról

Több pozíció szűnik meg a magyarországi Tescókban, így csoportos leépítés is lehet, ám az áruházlánc technikai átszervezésről beszél, hiszen a 700 főt érintő változás során új állást ajánlanak fel a munkavállalóknak - írja az Index.

A portál egyik olvasójától értesült arról a levélről, amit a Tesco dolgozói kaptak és amelyben arról értesítik őket, hogy harminc napon belül megszűnhet a munkaviszonyuk, kivéve akkor, ha erről már időközben, hamarabb megegyeznek, vagy pedig a dolgozó belemegy abba, hogy más munkakörben folytassa a munkáját.


A Tesco sajtóosztálya a portál megkeresésére azt írta,

a Tesco bizonyos munkakörök összevonása mellett döntött, az új pozíciókra való váltás lehetőségét pedig a lehető legtöbb munkatársának felajánlotta. (...) Annak ellenére, hogy a folyamat során új pozíciókat hozunk létre, és a lehető legtöbb munkatársunknak felajánlunk új pozíciót, a munkajogi szabályokkal összhangban, a megszűnő pozíciókat be kell jelentenünk az illetékes hatóságoknak, így az átalakítás jog technikailag csoportos létszámleépítésnek minősül.
Az indokolás szerint "a vállalat így optimálisabban oszthatja be munkatársait azáltal, hogy a kollégákat különböző feladatokra tudja alkalmazni. Az új munkakörök kialakításával a cél egy egységes, hosszú távon jól működtethető, rugalmas áruházi csapat kialakítása minden áruházban, mert a kollégák így tudják leginkább segíteni egymást a napi feladatok ellátásában és így tudják a legjobban kiszolgálni a vásárlókat.

Ám ebből nem lehet tudni, hány embernek nem lesz munkája, mivel ez attól függ, hány embernek ajánlják fel az új munkakört, és hányan élnek vele.

700 főt érintő átszervezésről írt a Világgazdaság a hírrel kapcsolatban kedden. Közölték, hogy a Tesco tájékoztatása szerint technikai átalakításról van szó, csakhogy a kereskedelmi szakszervezetek úgy vélik, a 700 munkavállaló között biztosan lesznek olyanok, akik nem fogadják el a felkínált pozíciókat. Ezen kívül pedig az érintettek csoportos létszámleépítés tárggyal kaptak levelet a Tesco-Global Áruházak Zrt.-től.

A brit tulajdonú áruházlánc mindkét portál esetében megismételte álláspontját: az átszervezés során állást ajánl fel az alkalmazottak többségének. Szerintük technikai átalakításról van szó, a megszűnő pozíciókat pedig be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál, ezért tájékoztatták hét megye munkaügyi központjait és a kereskedelmi szakszervezeteket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tesco

áruház

munka

leépítés