Nagyot ütött az építőiparon a járvány: vajon a CSOK megmentheti az lakásépítéseket?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Nagyot ütött az építőiparon a járvány: vajon a CSOK megmentheti az lakásépítéseket?

A koronavírus berobbanása április végéig nem érintette mélyen az építőipart, azonban az év első felében már 15,5 %-kal csökkent a megrendeléseik száma. Kíváncsiak voltunk, hogy a járvány hogyan érintette a szektort, illetve okozott-e gondot a lakossági finanszírozásban - főként a CSOK esetében - a veszélyhelyzet.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének 2015-ös ösztönző csomagjának bevezetése óta számos család vette igénybe a vissza nem térítendő állami támogatást saját otthonaik megteremtéséhez, mely jelentős húzóerőt jelentett az építőipar egyes szegmenseire. A járványhelyzet miatt számos vállalkozás működése és család megélhetése került veszélybe, többszázezer ember maradt munka nélkül, ezért joggal gondolhatnánk, hogy megtorpant a CSOK igénylése, azonban meglepő, de mégsem így történt.

Megkerestük a Takarékbankot, hogy a karantént követően a koronavírus 2. hullámának árnyékában változott-e a CSOK igénylések száma. Tapasztalataik alapján az ügyfelek a beadott támogatási igényük visszamondását nem kérik, a leadott igénylések száma némileg visszaesett, amely a pandémiás időszakban természetesnek mondható.

A termék bevezetése óta több mint 21 ezer családdal kötöttek szerződést közel 63 MRD Ft összegben. A 2020. évben januártól májusig 1003 szerződéskötés történt 3,3 MRD Ft értékben. Igényeket továbbra is személyesen lehet benyújtani a Takarékbank fiókjaiban vagy a mobil Takarék-buszokban. A fiókhálózat a megszokott munkaidőben várja az ügyfeleket. A termékről számos információ megtalálható a Takarékbank honlapján, valamint a Call Centeren és a Takarék VideoBankon keresztül is lehet érdeklődni.

De vajon milyen hatással volt a pandémiás helyzet az építőiparra, ezen belül a CSOK-ra?

A járványhelyzet leginkább határidő csúszásokkal érintette az építkezéseket, kisebb munkacsoportokban végezték az egymásra épülő munkafolyamatokat, hogy elkerüljék a megbetegedéseket. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) becslése szerint az előző év hasonló időszakához mérten 3-5 %-kal csökkent a teljesítmény, de még mindig jobb itthon a helyzet, mint az Európai Unió többi országához mérten. A hazai alapanyaggyártók folyamatosan dolgoztak, a termelés kiszolgálása biztosított volt, ezért a kivitelezőknél megszűnt az alapanyaghiánytól való félelem és a készletek bespájzolását is abbahagyták. A járványhelyzet miatt a létesítmények láncfolyamatában résztvevők között erősödött az együttműködési készség és szintet lépett a digitalizáció is.

Koji László, az ÉVOSZ elnökének véleménye szerint „onnan kell indítani, hogy az építőiparnak múlt év végén 12 %-kal volt kevesebb a rendelése, mint egy évvel korábban. A koronavírus 3 %-os hozzájárulásával jelenleg 15,5 %-kal csökkentek a rendelések idén az első fél évben, de meg sem éreztük, mert az építőipar a 2018 és 2019 évi rendeléseket teljesítette." Koji László hozzátette, hogy a problémák áprilistól kezdtek jelentkezni, mikor a kifutó munkák helyett újabb megbízásokat nem mindenki tudott kötni, mert lelassultak az új munkák előkészítései és lényegesen megváltozott a pénzügyi helyzet pl. a települési önkormányzatoknál.

Az építőipar problémáját nem a járványhelyzet okozta, mert folyamatosan tudtak dolgozni a szükséges óvintézkedések bevezetése mellett, így vírusos megbetegedés a szakmában nem volt. A problémákat alapvetően a rendelésállomány múlt év közepétől való csökkenése okozta

- összegezte Koji László. Hozzátette: "A CSOK-kal a fizetőképes kereslet nőtt meg ugyanolyan igényekkel, mint a többi vásárlóé. A CSOK szabályzatában szerepel, hogy milyen ingatlanra vehető igénybe, de tudomásom szerint nem változtak az igények a járvány miatt. Újépítésű és használt lakásokra is igénybe vették eddig is a CSOK-ot, de havonta hullámzik, mire van adott hónapban nagyobb kereslet."

A múlt évben átadtunk 21.400 újépítésű lakást országosan, idén 25.000 ingatlan lesz átadva. Még 5 %-os áfával kezdődtek meg az építkezések 2018-ban, viszont idén májusig 38,7 %-kal kevesebb a kihozott új, jogerős építési engedélyek és bejelentések száma, mint 1 évvel korábban. Ez azt mutatja, hogy 2021-ben az idei évhez képest csökkenő újépítésű lakásszámmal kalkulálunk. Ezért is fontos a kormányzat intézkedései, hogy 2021-ben ne szakadjon be a lakáspiac túlságosan. Arra számítunk idén növekszik, de jövőre csökkenni fog

- fogalmazott Koji László.

És, hogy mindezt hogyan élik meg a vállalkozók? Nos, Simon Gergely, az Építő Simon Kft. ügyvezetője a HelloVidéknek elmondta, a CSOK csak egy kis szegmensében érinti a vállalkozásukat, ezen belül is a társasházépítésre szűkítve. Mint mondta, "A CSOK igénybevétele nem meghatározó vevőink között, az eladó lakások 10-15 %-át érinti, többnyire 1 vagy 2 gyermekre veszik igénybe leginkább." Hozzátette:

Az első hulláma a koronavírusnak nem okozott törést a vállalkozásnak, de az érdeklődés leredukálódott. Amikor már csökkent a veszély, akkor élénkülni kezdett a piac, de nem olyan mértékben, mint tavaly ilyenkor. A második hullámra az emberek is felkészültebbek, bízok benne nem lesz olyan nagy a fenyegetettség és az emberek látják, hogy van élet a vírus után is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

otthonteremtés

építkezés

ingatlan