Méhek a nagyváros tetején: elképesztő módszerrel segítik a kis élőlényeket

HelloVidék   
  Megosztom
Méhek a nagyváros tetején: elképesztő módszerrel segítik a kis élőlényeket

Mintegy negyven-hatvanezer egyedből álló méhcsaládnak adott új otthont a Takarékbank a „Tehetsz méh többet!” nagyszabású kampány keretében és bemutatták a kampány nagykövetét is.

A Takarékbank az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel és az Agrármarketing Centrummal stratégia megállapodást kötött augusztusban, amelynek értelmében a három szervezet közösen lép fel a növények beporzásában kulcsszerepet játszó méhek megmentéséért, a méhészeti ágazat támogatásáért és a mézfogasztás népszerűsítéséért. Nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanis olyan drasztikusan csökken a mézelő méhek állománya, hogy az már veszélyezteti az élelmiszertermelést is.

A „Tehetsz méh többet!” kampány keretében a három alapítószervezet vezetőjének jelenlétében Molnár Gergely (Mézes Gergő) méhész elhelyezett egy különleges bemutatókaptárt a Takarékbank székházának hatodik emeleti teraszán kialakított, hetven négyzetméteres méhlegelőn. A méhsejt alakú ágyásokba olyan virágokat ültettek, amelyeket a méhek kedvelnek.

Az eseményen bemutatkozott a kampány nagykövete, Rúzsa Magdi énekesnő is, aki nem először áll ki egy fontos ügy mellett.

Mindannyian felelősek vagyunk a bolygó legfontosabb élőlényévé nyilvánított állataiért. Számomra nem volt kérdés, hogy a kampány mellé állok, hiszen a méz fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, és a méhek megmentésével pedig közös jövőnkért teszünk

– hangsúlyozta a „Tehetsz méh többet!” kampány nagykövete.

A három szervezet egyebek között méhcsaládok vásárlásával, mézkészítéssel, a méhek kulcsfontosságú szerepének bemutatásával, edukációs kiadványokkal, a méz gasztronómiai és emberi szervezetre gyakorolt előnyeinek ismertetésével, a gazdák támogatásával kiemelt figyelmet fordít az ágazatra.

A méhészeti ágazat jelenleg mintegy húszezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, így közvetve hozzájárul a vidék népességeltartó képességéhez. Mindamellett, hogy a magyar méhészet egyike a kiváló minőségű, exportképes terméket előállító ágazatoknak, még rengeteg tartalék van a hatékonyságának növelésében. Ehhez ad komplex segítséget a Takarékbank, amely az agrárium meghatározó finanszírozója hazánkban

– mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

Az alapítószervezetek következő közös akciójára a szeptemberi Bábolnai Gazdanapokon kerül sor, ahol edukációs kiadvánnyal, előadásokkal, méhészeti bemutatókkal, gazdákkal és látványkaptárokkal hívják fel a figyelmet a méhek nélkülözhetetlen szerepére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

takarék

takarék csoport

méh

méhész

méz