Ennek sokan nem fognak örülni: ezért drágulhat a disznóhús

Világgazdaság   
  Megosztom
Ennek sokan nem fognak örülni: ezért drágulhat a disznóhús

A piacon most mindenki találgatja, mi következik. Egyes spekulációk szerint elképzelhető, hogy bizonyos értékesebb húsrészek ára emelkedik, megjelenhet az átárazási kényszer.

A magyar piac is reagált arra, hogy az afrikai sertéspestis németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az élő sertés ára Németországban – amelyhez a magyar piac is igazodik – bő egy hét alatt 20 eurócentet esett. Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak is 360-385 forintra csökkentek. Piaci hírek szerint viszont az élő sertés exportára megmaradt a 400 forint körüli szinten.

A magyarországi piaci szereplők azért aggódnak, hogy az exporttilalom miatt bennragadt húst a cégek dömpingáron terítik, ezzel pedig lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait. Éder Tamás becslései szerint az utóbbi időszak exportnövekedését is figyelembe véve akár évi 600-800 ezer tonna németországi hús is bennragadhat a kínai exporttilalom miatt.

A piacon most mindenki találgatja, mi következik. Egyes spekulációk szerint

A koronavírus-járvány második hullámának azonban Éder Tamás szerint egyelőre nincs érezhető húspiaci hatása. Működik ugyanis az iskolai közétkeztetés, és az éttermeket sem zárták be. A turizmus viszont nem indult újra, sok embernek pedig kevesebb lett vagy megszűnt a jövedelme, ami károsan hat a keresletre. Mindennek következében a húsiparosoknak az idei nem lesz jó év.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

import

sertéshús

disznóhús

export

afrikai sertéspestis

koronavírus

koronavírus-járvány