Létezik már magyar mesterséges intelligencia? Beszélt és írott nyelvünket is kutatják ezen a vidéki egyetemen

MTI   
  Megosztom
Létezik már magyar mesterséges intelligencia? Beszélt és írott nyelvünket is kutatják ezen a vidéki egyetemen

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (Milab) hat kutatási projektje közül kettőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai irányítanak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a Milab ősszel kezdte meg működését a 18 nemzeti laboratórium egyikeként. A tíz partnerrel induló szervezet feladata összefogni a mesterséges intelligencia témájával foglalkozó ipari szereplőket, kutatóintézeteket és egyetemeket.

Az SZTE Milab-projektjének szakmai vezetője, Gyimóthy Tibor, az egyetem szoftverfejlesztési tanszékének professzora szerint óriási az igény arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a különböző tudományágakban. Ennek támogatása és elősegítése a Milab egyik feladata. Öt év alatt csaknem 12 milliárd forintot fordítanak e célra - közölte az ország legelső MI-kutatócsoportja, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport munkáját is irányító akadémikus.

A Milab önálló küldetése, hogy ezen a tudományterületen Magyarország ott legyen a nemzetközi élvonalban, és tevékenyen részt vegyen a mesterséges intelligencia mint önálló tudományág fejlesztésében is.

A cél, hogy a mesterséges intelligencia egyre több tudományágban jelen legyen

A hat kutatási projekt: a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közötti szakadék áthidalása; a gépi látás és érzékelés problematikája; a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatása és az Internet Of Things (IoT) megoldások; az orvosi és egészségügyi alkalmazások, a nyelvtechnológia fejlesztése; valamint a személyes adatok védelme és a biztonság.

Azt írták, utóbbi kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakemberei vezetik. Farkas Richárd munkatársaival azon dolgozik, hogy a beszélt és írott magyar nyelv nyílt elérésű szoftverekkel végzett értelmezését a nagy nyelvek szintjére emelje. Ferenc Rudolf és kollégáinak célja pedig a MI-szoftverek megbízhatóságának és adatbiztonságának javítása.

Az SZTE munkatársai emellett más elméleti jellegű kutatásokban és gyakorlati problémák megoldásában is részt vesznek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mesterséges intelligencia

szeged

diákok

kutatás