Nincs mitől félni? Kiderült, hogy alakulnak az ingatlanárak az otthonteremtési támogatások hatására

Világgazdaság   
  Megosztom
Nincs mitől félni? Kiderült, hogy alakulnak az ingatlanárak az otthonteremtési támogatások hatására

Noha több ellentétes hatás együttes jelenléte miatt nehéz előre jelezni a lakásárak alakulását, abban a megkérdezett szakértők egyetértenek, hogy idén nem kell áremelkedésre számítani, sőt bizonyos helyeken inkább lassú visszarendeződés várható. Az otthonteremtési program élénkítő hatása azért fontos, mert a meghatározott időszakra szóló támogatások hozzájárulnak, hogy a lakáspiac ne találhassa magát a 2008-as válsághoz hasonló lejtmenetben. Annak akkor súlyos társadalmi és gazdasági következményei voltak, most azonban a járványhelyzet ellenére sincs ok az aggodalomra - írta meg a Magyar Nemzet.

Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné. Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik

- foglalta össze a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hogy mi várható idén a lakáspiacon. Szerinte korántsem véletlen az év elején a hirdetési oldalon tapasztalt kiugró érdeklődés.

A legtöbben tavaly október óta nemcsak a rossz emlékű 2020 végét várták egyre nagyobb lelkesedéssel, hanem azt is, hogy életbe lépjenek az extra kedvezmények és támogatások. Ezek miatt tízezres nagyságrendben halaszthattak el lakáspiaci adásvételeket, amelyeket a családok vélhetően idén fognak bepótolni

- magyarázta a szakértő. Hozzátette, szerinte a tavalyi kijárási korlátozások miatt az idei forgalom valószínűleg egyébként is felülmúlná az előző évit, de mivel bővültek a lakásvásárlást tervező családok lehetőségei, ez nagyban hozzájárul az élénküléshez.

A kedvezmények életben és szinten tarthatják a keresletet, holott 2008–2009-ből tanulva többen dönthetnének úgy, hogy évekkel elhalasztják a költözést, amíg a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet rendeződik. A januártól elérhető támogatások jelentős része azonban időhöz kötött, így a vevők és az eladók nem halogathatják évekig a döntésüket

- mondta Balogh László, külön hangsúlyozva a lakásfelújítási támogatást.

Kitért arra is, hogy a nagyvárosokban a családi házak esetében például enyhe felértékelődésre lehet számítani, a lakások iránti kereslet pedig az erkélyes, teraszos ingatlanok irányába tolódik el. De számítani lehet arra is, hogy a fővároson kívüli lakáspiac tovább élénkülhet: a távmunka és a home office miatt kevesebb ember lehet helyhez kötve, emiatt az alacsonyabb árszintű, eddig esetleg nem annyira népszerű települések lakáspiaca is élénkülhet.

A cikk ide kattintva folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakáspiac

lakásárak

otthonteremtés

otthonteremtési program

otthonteremtési támogatások

lakásfelújítási támogatás